НОВИНИ

Лекари на първа линия не са виждали близките си повече от месец

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 20.04.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Лекари на първа линия не са виждали близките си повече от месец. Много медици посрещнаха Великден в болничните отделения.

Д-р Даяна Ангелова специализира вътрешни болести в "Пирогов". Грижи се за пациенти с COVID-19 в така наречения изолатор. 14 дни вместо у дома след работа се прибира в тази болнична стая.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести УМБАЛСМ "Пирогов": Нямаш никаква възможност дори да си легнеш на дивана - да си пипнеш възглавницата. Ето тези неща ти липсват, когато се наложи да останеш да живееш в болницата.

Най-трудно и е по време на визитация, заради защитния костюм.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести УМБАЛСМ "Пирогов": Може би липсата на сън. Изтощително е и минаването на визитация и преглеждането на болни просто, защото тези костюми са, много е топло с тях. Много трудно се диша в маските, очилата се потят, просто самото преглеждане на болния е много трудно.

Не крие, че я е страх да не се зарази, но казва,че дългът надделява пред страха. Той не се страхува от заразата. Бори се невидимия враг в реанимацията на болница "Света Анна".

Д-р Мариян Стефанов, Анестезиолог УМБАЛ "Св. Анна": Тези пациенти идват с двустранни пневмонии - ангажиране на паренхимабелия дроб двустранно в големи обеми. И на няколко фронта трябва да постигнем добри резултати, за да кажем че даден човек е стабилизиран. Може да се напълно отделението с многобройни такива пациенти и тогава най-малкият ни проблем ще бъде, че трябва да решаваме на кой да сложим и на кой да не сложим апарат.


И тя и той не са виждали близките си повече от месец, за да ги предпазят то заразата. В подобна ситуация са и медиците на първа линия от ВМА.

Д-р Диана Димитрова, инфекционист ВМА: Не мога да кажа, че не сме изморени и психически при нас натоварването е много голямо. Още има ентусиазма на предизвикателството да се справим с това заболяване.


Лекарите за пореден път призоваха

Д-р Мариан Стефанов,анестезиолог в УМБАЛ „Св. Анна": Нека да носят маски, нека да носят ръкавици, нека да спазват дистанцията и нека да наблюдават информацията, която се дава от Националния оперативен щаб.

Д-р Даяна Ангелова, специализант: Молим да ни помогнат като се изолират и не се налага да идват при нас.

Д-р Диана Димитрова, инфекционист ВМА: Пазейки себе си, ние пазим и хората около нас. И трябва да проявим разум.

Така по-бързо ще можем да се справим с епидемията и ще успеем по-скоро да прегърнем близките си, казват лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Кризата с COVID-19 е безпрецедентна с дълбочина от времето на Великата депресия
Кристалина Георгиева: Кризата с COVID-19 е безпрецедентна с дълбочина от времето на Великата депресия
Десетки върнати автомобили и тази вечер на входовете на София
Десетки върнати автомобили и тази вечер на входовете на София