НОВИНИ

Заради COVID-19: Чудотворната икона от Бачковския манастир беше откарана с автомобил до Клувията

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 20.04.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

На втория ден от Великден чудотворната икона на Пресвета Богородица беше изнесена от Бачковския манастир и по традиция се отправи към местността Клувията, където е открита преди векове.

Тази година традиционното шествие с богомолци, които носят иконата по шесткилометровото трасе, не се проведе. Да се преклонят пред иконата в манастира дойдоха малко миряни.

Нямаше ги хилядите вярващи от всички краища на България, които искат да докоснат иконата на Пресвета Богородица и да се помолят или да благодарят на Божията майка.

Само няколко избрани богомолци изнесоха копието на светинята от храма до входа на манастира. След това тя беше качена, изненадващо за всички, в автомобил и откарана до местността Клувията.

Рано сутринта хората, дошли в храма на Бачковския манастир, бяха малко. Някои идват тук от години, други пък застават пред иконата на Богородица за първи път.

Пенка Петрова: За първи път идвам за изнасянето на иконата. Трябва да сме добри, за да ни се случват добри неща.Тук ми е много скъпо място, моята баба не е можела да има деца. Помолила се е и е родила близнаци - моята майка и леля. Те не могат да са тук, но аз дойдох, за да благодаря.

В Бачково тази година са отменени всички празнични ритуали, раздаването на козунаци и яйца, както и традиционния курбан за здраве.

Велички епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Помолихме вярващите да си останат у дома в своите църкви....и духовно да бъдат с нас на това шествие.

Малко след 8 ч сутринта чудотворната икона на Божията майка беше изнесена от храма на манастира и с автомобил беше откарана до местността Клувията.

Малкото миряни я последваха пеша до параклиса, където отвън беше отслужена служба. Те се помолиха за здравето на всички българи и техните семейства, които се борят да ограничат разпространението на епидемията от коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободен достъп до трите юбилейни издания за 150 години БАН
Свободен достъп до трите юбилейни издания за 150 години БАН
Ръст на заразените с COVID-19 у нас, общият брой вече е 915
Ръст на заразените с COVID-19 у нас, общият брой вече е 915