НОВИНИ

Ръст на заразените с COVID-19 у нас, общият брой вече е 915

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:18, 20.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

31 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас. 16 от пациентите са настанени в болници. Така положителните проби до момента са 915. От заразените - 76 са медицински служители. Новите положителни проби при лекарския персонал са 7.

Общо за страната - 259 са пациентите на болнично лечение, 36 са в интензивни отделения. Излекуваните от вируса вече са 167.

Починалите в България са 43. Вчера във ВМА е починал мъж на 66 години с онкологично заболяване, който се е заразил по време на химиотерапия след интервенция на дебелото черво преди 2 месеца.

София остава най-голямото огнище на зараза с доказани 534 случая, а разходките и излизането от София за Великден ще се отразят на статистиката на заразени от коронавирус след около седмица, заявиха от щаба.


Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Преди Цветница също имаше доста охлабване в поведението на гражданите и това нещо се демонстрира с три поредни дни с повече от 40 случая.

От щаба заявиха, че в момента у нас се наблюдава активност в търсенето на заразени пациенти.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Сега вече е с потушаване на отделни огнища, които касаят много по-големи групи от хора и изолирането им, за да се предотврати разпространяването на заразата.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Така че този активен надзор ни помага навреме да хванем такива източници и доколкото е възможно да ги ограничим. Никога не сме твърдели, че ние може да спрем епидемиологичния процес, въпросът е да го поставим под контрол. Сега са 260 в болниците, да не станат 2600, това е целта.

Очаква се в близките дни да бъдат възстановени женските и детските консултации, както и имунизациите.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Това ще става в определен ден, в който се прави само това и няма други пациенти при общопрактикуващия лекар, организацията разбира се създава той, вкл. и с обаждане по телефона с график, така че да няма струпване и на деца, котио идват за имунизация.

За момента не се предвижда мобилни екипи да имунизират децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID-19: Чудотворната икона от Бачковския манастир беше откарана с автомобил до Клувията
Заради COVID-19: Чудотворната икона от Бачковския манастир беше откарана с автомобил до Клувията
Спомен за Милен Цветков
Спомен за Милен Цветков