НОВИНИ

31 нови случаи на коронавирус у нас, заразени са още 7 медици

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 20.04.2020 (обновена)
11007
Чете се за: 01:22 мин.
Още

31 са положителните проби за коронавирус у нас през изминалото денонощие, като от тях 16 са в болница.

Общият брой на заразените е 915, а процентът на увеличение е 3,5% в сравнение с вчера. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

76 са заразените представители на медицински персонал, има 7 нови случая.

В София новите случаи са 13, Плевен 6, Видин 4, Смолян 3, Сливен 2, Пловдив 1, Велико Търново 1, Ямбол 1.

Общият брой на излекуваните е 167. През изминалото денонощие има още един смъртен случай. Вчера във ВМА е починал мъж на 66 години с онкологично заболяване, който се е заразил по време на химиотерапия след интервенция на дебелото черво преди 2 месеца.

534 са случаите в София, която остава най-голямото огнище на коронавируса.

В момента в България има цели клъстери - заболяване на лица от една група, не само отделни случаи. Това се наблюдава и в Паничерево, и в двата столични квартала - "Факултета" и "Филиповци", така и в болнични заведения. Така че, ако в първия етап ние търсихме привнесена инфекция, във втория на активни лица, сега вече е потушаване на отделни огнища, които касаят много по-големи групи от хора и изолирането им, заяви в отговор на въпрос проф. д-р Мутафчийски.

Екипите на РЗИ работиха нон стоп и четирите почивни дни. Набират се проби, категорично заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Този активен надзор ни помага навреме да хванем източници. Това е нашата цел, допълни той.

От Националния щаб съобщиха, че активно се работи относно облекчаването на част от мерките, но не конкретизираха повече информация.

Проф. д-р Мутафчийски призова още медицинския персонал стриктно да спазва инструкциите за защита и безопасност, като посочи за пример ВМА, където медиците се инструктират два пъти дневно, а всеки пациент се разглежда като потенциален носител на коронавирус.

747 инфекциозни легла имаше преди епидемията. На втория етап от подготовката във всяка една болница бяха разкрити ковид отделения, което увеличи 10 пъти капацитета на болничните заведения. Към този момент той е повече от 1700 интензивни легла, обясни още началникът на оперативния щаб.

Коронавирусът удря много системи в човешкото тяло. Таргетът е не само белия дроб, но и червените кръвни клетки и клетките в костния мозък. От всички тези неща произтичат бъбречна и сърдечна недостатъчност, неврологичните симптоми.

Вирусът продължава да ни изненадва всеки ден, допълни проф. Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Диана Димитрова: Умората е във всички, но нека здравият разум да надделее
Д-р Диана Димитрова: Умората е във всички, но нека здравият разум да надделее
С вяра в чудото: Изнасят чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир
С вяра в чудото: Изнасят чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир