НОВИНИ

Лекари от болница "Лозенец" върнаха към живота пациентка с уникална операция

Екипът е успял да модифицира протеза

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:46, 10.02.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително сложна операция в университетската болница "Лозенец". Екипът е успял да модифицира протеза и така успял да спести между 10 и 12 седмици - времето необходимо при поставянето на фабрична протеза. Време, което е изключително ценно за 81-годишната пациентка с аневризма.

В сряда 81-годишна жена е приета по спешност с болки в корема. След образно изследване се установява животозастрашаваща аневризма. Комисия от лекари взима решение да изработят индивидуална моделирана от хирург съдова протеза. Цената на фабричната такава е над 70 хиляди лева.

"Фабрично изработената протеза за конкретния случай отнема време повече от 10 до 12 седмици. Освен това цената е изключително висока, непосилна за българския пациент. Конкретната ситуация изисква спешност и си позволяваме съдовите хирурзи да изготвим индивидуални протези. Самото изработване на протезата технически става бързо - за около час, но преди да се стартира изработването има и прецизни изчисления, които отнемат един, два часа", заяви Асен Тодоров, началник на "Съдова хирургия" в УМБАЛ "Лозенец".

Сложното при такъв тип операции са изчисленията на лекарите. При самата изработка на съдовата протеза е най-важното отворите да съвпаднат, тъй като след поставянето им чрез тях жизненоважните органи получават кръв.

"Технически най-трудното нещо е при поставянето на протезата - точно това съвпадение на четирите отвора с четирите съда", допълни Асен Тодоров.

Животът на жената е спасен благодарение на съвместната работа на съдови хирурзи, кардиолози и кардиохирурзи. Пациентката се възстановява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лацио надви Каляри като гост и се изкачи до шестото място, Имобиле с гол №200 в Серия "А"
Лацио надви Каляри като гост и се изкачи до шестото място, Имобиле с гол №200 в Серия "А"
Уилям Чолов и Кристиян Николов също ще боксират за златото на Купа "Странджа" 2024
Уилям Чолов и Кристиян Николов също ще боксират за златото на Купа "Странджа" 2024