НОВИНИ

Лекари от Спешна помощ - Пловдив излязоха на протест

bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 18.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

Спешните медици от Пловдив и региона протестират пред областната управа в града. Лекари, фелдшери,
медицински сестри, парамедици и шофьори на линейки искат достойно заплащане за своя труд. Сред исканията, които протестиращите връчиха днес на областния управител, са индексирането на основните заплати от началото на 2023-та година и промяната на категорията труд от трета във втора.

От синдикалната организация "Подкрепа" обявиха, че се обмисля и ефективна стачка.

Доктор Ресев от спешния център в Калояново е един от малцината млади лекари, които са избрали точно това звено, за да помагат на хората. Вече втора година прекарва живота си основно в линейката и смята, че ако държавата иска да има спешна помощ, работещите там трябва да получават достойно заплащане.

"Една сестра би трябвало да взима не по-малко от 1500 лева, а стартовата заплата на един лекар реално би трябвало да около 2 хиляди, ако ги съпоставим със заплатите, които постигнаха учителите, предполагам, че ние също заслужаваме да получим увеличение", заяви д-р Ресев.

За младия лекар работата в чужбина винаги остава като алтернатива, но той вижда в професията си дълг към обществото.

Заради зачестилите случаи на насилие спрямо екипите в спешните центрове от синдикалните организация искат прекатегоризиране на техния труд.

"Работата на нашите колеги е свързана с повишаващ се риск за тяхното здраве и живот, особено напоследък, зачестиха случаите, в които се извършва не само вербално, но и физическо насилие над тези наши колеги. От 2006 година не са променяни допълнителните заплащания, които получават за специфика на работата", твърди проф. Ростислав Костадинов.

Според спешните медици планираните добавки към заплатите до края на тази година не са решение на проблема. Те настояват за индексиране на основните им месечни възнаграждения от началото на 2023-та година.

"Нашите искания са за по-добро заплащане и по-добри условия на труда, повишаване стойността на купоните, които към момента са 2 лева, и по-добро заплащане на нощния труд. Цялото общество е настроено срещу нас, не знам защо, но работата ни е основно с негодуващи хора, въпреки че отиваме да им помагаме", каза Мариела Господинова - фелдшер в град Първомай.

В протеста в Пловдив се включиха и спешни екипи от Стара Загора и Казанлък.

Текст и снимки: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с петима представители на турнира по джудо от Големия шлем в Абу Даби
България с петима представители на турнира по джудо от Големия шлем в Абу Даби
Откриха две сачми в тялото на убития световно застрашен египетски лешояд
Откриха две сачми в тялото на убития световно застрашен египетски лешояд