НОВИНИ

Лекарите от "Мобилен доктор" вече година помагат на хората в отдалечените и труднодостъпни села

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 02.02.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Благодарение на инициативата "Мобилен доктор" вече една година хората в отдалечените и труднодостъпни села получават специализирана медицинска грижа, като на място при тях отива лекарски екип, за да извърши профилактични прегледи и на място да им направи изследвания.

Село Райновци е поредната спирка на мобилния медицински екип. Тук десетки възрастни хора очакват специалистите, за ди си направят и профилактичен преглед при кардиолог и невролог в обособения пункт в читалището. На място с тях пристига и мобилна лаборатория.

"В малките населени места няма постоянно лични лекари и наистина е много хубава тази инициатива, хората се възползваха от нея. Смятам, че са много доволни хората", казва Цветелина Стефанова – кметски наместник на с. Районвци и Михайловци.

Над 50% от възрастните хора, които живеят в отдалечените села не са преминали през профилактични прегледи при специалист, показват проучванията преди началото на инициативата „Мобилен доктор“. Основна причина затова е именно липсата на лесен достъп до здравна грижа.

Целта е кампанията „Мобилен доктор“ да се разрасне и да достигне до възможно най-много хора в отдалечените населени места.

Вижте повече във видеото

Репортер: Мирела Дончева

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво свърши 48-ото НС?
Какво свърши 48-ото НС?
Обрат: Свалиха всички обвинения срещу Мейсън Грийнууд
Обрат: Свалиха всички обвинения срещу Мейсън Грийнууд