НОВИНИ

От нашия специален пратеник: Фон дер Лайен в Киев: Досега ЕС е предоставил 50 милиарда евро на Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:38, 02.02.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Европа
Слушай новината

Европа е на страна на Украйна от първия ден и ще остане на нейна страна и вбъдеще, не само по време на войната, но след това за възстановяването. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сред среща в президента на Украйна Володимир Зеленски.

Вижте още в прякото включване на специалния ни пратеник в Киев Десислава Апостолова

Фон дер Лайен пристигна в Киев с 15 еврокомисари, за да обсъждат сътрудничеството в повече от 20 области.

Първата тема в разговорите е осигуряването на икономическата сигурност на Украйна, за да може страната да продължи да функционира. Фон дер Лайен припомни, че преди 2 седмици е предоставен първият транш от финансовата помощ от 18 милиарда евро за 2023 г. Като цяло икономическата, хуманитарната и военната подкрепа на Европейския съюз за Украйна възлиза на почти 50 милиарда евро, а заедно с военната помощ от отделните страни достига до 66 милиарда.

Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел съобщи, че ЕС ще увеличи двойно броя на тренировъчната мисия за украинската армия. До края на годината ще бъдат обучени 30 000 украински военни, включително как да работят и с танковете "Леопард".

Еврокомисарите и украинските министри обсъждат и осигуряването на енергийната сигурност на страната. Брюксел ще достави на 30 милиона енергоспестяващи крушки, като първите доставки вече са направени. Ще бъдат доставени и 2400 генератора и слънчеви батерии за обществени сгради, болници и училища. Украйна ще може да участва в съвместните поръчки на газ, които държавите-членки организират.

Фон дер Лайен каза днес, че Путин трябва да плати за жестоката война, която е започнал. Според нея европейските санкции подкопават сериозно руската икономика. Таванът на цената на суровия петрол вече струва на Русия около 160 милиона евро на ден.

"Ние току-що решихме да въведем, с нашите партньори от Г-7, допълнителна горна граница на цените на руските петролни продукти. И до 24 февруари, точно една година от началото на инвазията, ние се стремим да имаме 10-ия пакет от санкции. Цената, която Русия плаща, расте с всеки изминал ден. Русия също ще трябва да компенсира причинените от нея разрушения и да допринесе за възстановяването на Украйна. Ние проучваме с нашите партньори как да използваме руските публични активи в полза на Украйна", каза тя.

Брюксел ще работи заедно с Украйна и за създаването на Международен център за наказателно преследване на престъплението агресия в Украйна, който ще бъде в Хага. Той ще координира събирането на доказателства за военните престъпления на Русия в Украйна.

Фон дер Лайен каза още, че очаква от Русия да продължи да изпълнява условията за приемане в ЕС. Тя поздрави Зеленски за бързата реакция в случаите на корупция по високите етажи на властта в Киев.

БНТ е единствената българска медия със специален пратеник на мястото на събитието. Очаквайте репортажите на кореспондента ни Десислава Апостолова в новинарските ни емисии, предавания и на сайта ни www.bntnews.bg.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на БФС се срещна с представителите на Югоизточна Трета лига
Ръководството на БФС се срещна с представителите на Югоизточна Трета лига
Президентът на Международната федерация по тенис идва в България
Президентът на Международната федерация по тенис идва в България