НОВИНИ

Лесно ли е да се извади разрешително за оръжие?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:43, 20.02.2023
6036
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Лесно или трудно се издава разрешително за притежание на оръжие? Мненията по темата са разнопосочни. По-важният въпрос е как огнестрелни оръжия да не попадат в ръцете на психично нестабилни хора. Последна дума имат от службата за Контрол на общоопасните средства към Министерството на вътрешните работи. Пред тях трябва да докажете за какво ви е оръжието.

Всеки може да си извади разрешително за притежание на огнестрелно оръжие, стига да е физически и психически здрав и срещу него да няма обвинения по Наказателния кодекс. Срокът на разрешителното е 5 години, след това трябва да се поднови.

"Психотест, като психотест, познат в обществото изследване - няма. Психиатър води кратък разговор с кандидата, от сорта на "Мислили сте за самоубийство, пиете ли, пушите ли, взимате ли наркотици", обясни криминалистът Иван Савов.

Дори да имате пълния набор от документи, последна дума имат от службата за контрол на общоопасните средства.

"И тук има една вратичка в закона - така нареченото преценяване на необходимост, обаче няма обективен критерий, по който тази необходимост да се прецени", каза Иван Савов.

Разликата при бившите полицаи и бившите служители на силови структури ,е че те имат привилегията да не доказват необходимостта от самоотбрана.

"Не бих го нарекъл привилегия, това е отговорност на всеки, който го притежава. Това датира от факта, че преди това са работили в тази система, знаят да боравят и защитават гражданите", обясни Динко Желев, търговец в оръжеен магазин.

В България законни пистолети притежават 133245 души, от тях 55620 са на служители от всички силови сектори, включително и бивши такива.

"За боен пистолет повечето хора, които търсят такъв вариант, техен профил са хора, които се занимават с по-крупни суми и имат нужда от това оръжие. Но имайте предвид, че издаването на такова разрешително е доста трудно", подчерта Динко Желев.

Според криминалиста Иван Савов отказът за притежание на оръжие насочва хората, които искат да притежават такова към сивия сектор.

"Не малка част от тези хора просто отиват, купуват си на черно едно оръжие с изтрити номера, прибират си го и си го пазят. И когато, не дай боже, някога се случи нещо, включително абсолютно правомерна употреба на такова оръжие, за да се защити, но то е незаконно той вече извършва престъпление за притежанието му. Ние не можем да го разкрием", обясни той.

Разрешителното за огнестрелно оръжие може да бъде отнето, ако срещу притежателя има пуснати жалби в полицията. В случая с убийството на психолога Иван Владимиров-Нав тепърва ще се изяснява защо не е отнето оръжието на обвиняемия Румен Тонев, при положение, че срещу него е имало десетки жалби и е уволнен от системата на МВР преди повече от 20 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 обърна волейболния Левски и се доближи на точка от лидера ЦСКА
Нефтохимик 2010 обърна волейболния Левски и се доближи на точка от лидера ЦСКА
Светлана Каменова и Златислава Чуканова на 1/4-финал на „Странджа"
Светлана Каменова и Златислава Чуканова на 1/4-финал на „Странджа"