НОВИНИ

Как се охраняват границите ни - настоящ и бивш вътрешен министър в задочен спор

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:16, 20.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Акциите на МВР не са спирали и ще продължат както по отношение на предстоящите избори, така и срещу каналджиите и наркотиците. Това заяви във Варна служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и подчерта, че границата никога не е била охранявана по-добре за последните 10 години.

Предшественикът му от ГЕРБ Валентин Радев обаче каза пред БНТ, че изтеклата година е била рекордна по брой мигранти и обвини настоящия министър, че работи с грешна информация.

Министър Демерджиев зададе въпроси защо за 10 години не са обезпечени 110 км от общо 250 км по границата ни, защо пътищата около нея не са оправени и защо 2000 гранични полицаи са били съкратени.

"Така че аз смея да твърдя, че полагаме в момента огромни усилия, имаме значителни резултати. За сравнение ще кажа, че при три досъдебни производства през 2021 г. в Бургас за каналджийство, тази година, откакто работим, има 170, направете сравнението".

В сутрешния блок на БНТ обаче бившият вътрешен министър от ГЕРБ Валентин Радев показа схема с данни, че изтеклата година е била рекордна по отношение на мигрантския поток, сравнима с 2015 г. и тогавашната бежанска криза. По думите му от ГЕРБ тогава успели да сведат потока до нула, а сегашното ръководство на МВР не се справя.

"Този човек работи с грешна информация и взема грешни политически решения. Това е моята оценка за него и за главния секретар. Не се случва нищо и МВР не се справя и затова ни трябва Европа", коментира Радев.

До дни България очаква помощ за опазването на границата ни посочи, още Иван Демерджиев.

"Очаквам всяка българска институция да участва. Очакваме техническа помощ от Европейската комисия тази седмица. Тя ще бъде в безпрецедентни размери", коментира той.

Има разлика между трафик на хора и каналджийство - обясни пък експертът Тихомир Безлов и подчерта, че рядко се стига до ръководителите на престъпните организации.

"Обикновено те са основно в Истанбул, има и български граждани. В последния случай са основно афганистански граждани, вероятно може да има в Германия. Върхът никой не го закача. Хващат обикновено шофьора, някъде на магистралата или на пътя", обясни Безлов.

Според вътрешния министър Демерджиев политическата нестабилност и недоверието в службите са основни причини за бежанската криза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си
ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си
Банабаков и Недев отпаднаха в първия кръг на боксовия турнир Купа "Странджа"
Банабаков и Недев отпаднаха в първия кръг на боксовия турнир Купа "Странджа"