НОВИНИ

Байдън обяви нова помощ за Украйна от половин милиард долара

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:58, 20.02.2023
Чете се за: 04:47 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна в размер на половин милиард долара. Това е първата му визита след руската инвазия преди година. Тя не беше огласена предварително от съображения за сигурност.

С вой на сирени и при засилени мерки за сигурност започна необявеното посещение на Джо Байдън в Киев. Блокираните от сутринта улици и съобщенията на официални лица, че се очаква важен гост, без да уточнят кой е той, подхраниха спекулациите.

По обяд вече беше официално потвърдено, че в украинската столица е пристигнал президентът на САЩ.

В Киев Байдън потвърди, че подкрепата на Вашингтон ще продължи, докогато е необходимо и обяви нова помощ в размер на 500 милиона долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна изненадващо в Киев (СНИМКИ)

"Заедно предоставихме близо 700 танка и хиляди бронирани машини, хиляда артилерийски системи, повече от 2 милиона муниции, повече от 50 ракетни системи с голям обсег, системи за противовъздушна и отбрана на кораби за защитата на Украйна. Всичко това не включва допълнителните половин милиард долара, които обявяваме с вас днес", посочи Джо Байдън, президент на САЩ.

В съвместното изявление с Байдън Володимир Зеленски заяви, че "демократичният свят трябва да спечели тази историческа битка".

"Точно сега такъв пакет е недвусмислен сигнал, че руските опити да спечелят нямат шанс. Заедно ще защитим нашите градове и нашия народ от терора на Русия и мощно ще подкрепим устрема си към победата", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Посещението на Байдън в Киев става само ден преди руският президент Владимир Путин да направи голямо обръщение, в което се очаква да изложи целите на Русия за втората година от инвазията.

"Когато преди година говорихме по телефона, беше късно през нощта във Вашингтон и много ранно утро тук, в Киев. Руските самолети бяха в небето, а руските танкове минаваха границата. Казахте ми, че можете да чуете експлозиите, никога няма да забравя това. Спомням си го ясно, защото ви попитах какво мога да направя, как да помогна. А вие отговорихте, цитирам: "Съберете световните лидери и поискайте от тях подкрепа за Украйна", разказа Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

Володимир Зеленски определи посещението на американския президент в Киев като най-важната визита в историята на отношенията между САЩ и Украйна. Той подчерта, че подкрепата на САЩ за Украйна е от първия ден на войната и благодари лично на президента Байдън.

"Това е исторически момент за нашата страна. Много е важно да можем да предоставим детайли за ситуацията на бойното поле. Но мисля, че е много важно също да говорим за украинците и за американците, за този труден за обществата ни период. И за това какво трябва да направим, за да спрем войната, да имаме успех в тази война, да направим Украйна по-силна и как да спечелим тази година", каза Володимир Зеленски.

В Киев Джо Байдън се срещна с първата дама Олена Зеленска и посети възпоменателната стена, на която са портретите на хилядите войници, загинали след анексирането на Крим през 2014 г. Визитата на Байдън съвпада с отбелязването на годишнина от антиправителствените протести преди 9 години, предизвикали падането на близкия до Кремъл тогавашен президент Янукович.

От украинската столица Байдън отпътува обратно към Полша, където днес по план трябваше да има срещи с полския си колега Анджей Дуда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 дка борова гора изгоря при пожар в Хисарско
Над 30 дка борова гора изгоря при пожар в Хисарско
Барселона и Атлетико Мадрид в спор за подписа на Ди Мария
Барселона и Атлетико Мадрид в спор за подписа на Ди Мария