НОВИНИ

Антитерорист: Трябва да спираме мигрантите на границата, а не да ги преследваме през страната

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 20.02.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Има какво да се направи и по охраната на границата, и по наблюдението на самите канали за трафик, това заяви в студиото на "Още от деня" Филип Гунев бивш зам. вътрешен министър. Според него обаче възможностите са ограничени в ситуация на служебно правителство, защото сроковете са много кратки за сериозни инвестиции по българо-турската граница.

"Вече са изгубени години. Сигнално-охранителната система е изградена едва на половината, но това можеше да стане през последните години. Можеше и последното правителство да го реализира", каза Гунев.

Според него по отношение на разследванията прокуратурата има своята роля, но и на МВР задачата не е лесна.

"Тъй като криминалните деяния у нас са част от международни мрежи, финансовите ресурси се контролират извън България. И в двата аспекта може да се търси европейска и международна помощ по линията на Фронтекс и Европол", каза Гунев.

Според Иван Янкулов, който е бил част от спец отряда за борба с тероризма, грешката е, че се позволява мигрантите да преминат през браздата.

МВР е достатъчно подготвено, смята той, но няма достатъчно ресурс. Бройката на хора е недостатъчна по границата. Оградата не е добре оборудвана със сигнално охранителна техника, казва той.

"Работата на МВР и гранична полиция е да спират мигрантите на границата, а не да ги преследваме навътре в страната. Грешката е, че се позволява да минат през браздата. Трябва да има повече контрол", категоричен е Янкулов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Реал е специален отбор, ще се насладим на този мач
Клоп: Реал е специален отбор, ще се насладим на този мач
ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си
ВКС: Транссексуалните не могат да сменят пола си