НОВИНИ

За мисията да помагаш на бягащите от война - Манол Пейков, Теа Денолюбова и Алек Алексиев

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 20.02.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

За мисията да помагаш на бягащите от война и то, когато държавните органи се колебаят в решенията си - в "Още от деня" участваха доброволците Манол Пейков, Теа Денолюбова и Алек Алексиев, които от първия ден на войната в Украйна помагат на бежанците и на хората, останали в страната си.

Манол Пейков разказа, че през последните две седмици акциите за Украйна са останали на заден план заради земетресението в Турция и Сирия. Организирал е изпращане на помощи за Сирия.

"Изпратихме 5 тира от Пловдив с храна, завивки, дрехи, палатки, спални чували, соларни системи. Това са над 116 палета и около 730 чувала и 250 кашона, които тръгнаха за Сирия преди броени минути. Те ще се присъединят към друга група от 5 тира, които тръгнаха от Стара Загора".

От София също е тръгнал тир с нови дрехи, купени с паричните дарения, събрани през последните две седмици.

Досега Пейков е изпратил над 450 генератора в Украйна, предстоят и още.

"Продължаваме да работим за Украйна - мотивират ме преди всичко хората, които са толкова всеотдайни, които ме срещат по улицата и ми бутат пари в ръката, без изобщо да искат да им записвам имената. До такава степен е безгранично доверието им, няма нищо по-голямо от това", обясни той.

Нуждите на бежанците от Украйна у нас не са много по-различни отпреди една година, каза Теа Денолюбова.

"Преди всичко имат нужда от подадена човешка ръка. Единственото, което може би аз направих през последната година, беше да бъда катализатор на цялата доброта и изключителна енергия на хора ангели, които безвъзмездно, 24 часа, от началото на войната до ден днешен ме питат как да помогнат. Мотивират ме усмивките на хората, когато ги прегърнеш и им кажеш, че всичко ще бъде наред".

С битовите неща се справихме благодарение на хората, но приятелствата, които създадохме са истинския подарък и за нас, и за тях, коментира още тя.

През първите дни на войната актьорът Алек Алексиев неколкократно пътува до Украйна, за да помогне на бежанци да напуснат размирните райони. Предстои да излъчи авторски документален филм по повод една година от началото на конфликта. В него разказва историите на четири украински жени, които живеят в България, но очакват с нетърпение да се приберат у дома.

"Продължавам да не мога да повярвам на ситуацията, колкото и наивно да звучи. Поддържам връзка с почти всички хора, които изведохме от Украйна заедно с Георги Божилов. Продължавам активно да помагам там, където мога".

Доброволците са единодушни, че организирана подкрепа от държавата няма, помагат отделни хора от държавни институции и професионални организации. Разчитат главно на хората и тяхната инициативност.

Вижте целия разговор с тях във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Инински откри 74-ото издание на боксовия турнир купа "Странджа"
Красимир Инински откри 74-ото издание на боксовия турнир купа "Странджа"
Клоп: Реал е специален отбор, ще се насладим на този мач
Клоп: Реал е специален отбор, ще се насладим на този мач