НОВИНИ

Летателна тренировка със самолет "Спартан" на летище Крумово

bnt avatar logo
от БНТ
12:52, 07.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Демонстративни полети на летище Крумово край Пловдив – днес се закрива Европейската летателна тренировка за транспортни самолети тип "Спартан", в която вземат участие България, Италия, Литва и Словения.

Инициативата "European Spartan Exercise 2021" се провежда ежегодно като част от споразумение между страни членки на Европейския съюз, които използват в отбраната си самолет C-27J. То е по проекта на Европейската агенция по отбрана и цери да се синхронизира авиотехниката и летателната подготовка на екипажите.

Водеща страна в проекта е Италия, а тази година домакин е България. В рамките на тренировката се изпълняват тактически задачи за десант на войски и товари, и медицинска евакуация.

Възможностите, които дава страната ви са много добри, защото имаме огромни равни места заобиколени от планини, подходящи за тактически полети и кацания. Виждате моята усмивка, защото получихме много топъл прием от домакините, всичко беше достъпно, на време, каза подполковник Денис Иноченти, ВВС-Италия.

Имайки като фон епидемичната обстановка, създадена от COVID-19, една от основните задачи, които тренираха и отработваха екипажите, беше авиомедицинска евакуация. Екипите бяха два – един от ВМА в София и един от Медицинска академия в Литва, каза полковник Пейо Дончев, ВВС-България.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Браншова камара "Пътища" излиза на трети национален протест пред МРРБ
Браншова камара "Пътища" излиза на трети национален протест пред МРРБ
Понижение на температурите, силен вятър и дъжд до края на деня
Понижение на температурите, силен вятър и дъжд до края на деня