НОВИНИ

Най-рано в понеделник ще започне разтоварването на "Вера Су"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 07.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

18-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб. Плавателният съд е без екипаж, след като моряците бяха евакуирани. Метеорологичната обстановка в района остава изключително влошена. Отговорните институции заявиха, че корабът е добре укрепен и няма как да се разцепи от силните морски вълни.

Минути преди 12.00 ч. на обяд стана ясно, че на пристанище Варна вече са пристигнали баржите от Италия, с които трябва да се разтоварят азотните торове. В понеделник баржите ще бъдат сглобени и докарани към кораба "Вера Су". След това товарът ще бъде пренесен на пристанище Балчик.

Все още не са пристигнали баржите за разтоварването на кораба "Вера Су"

Екипажът беше евакуиран по желание на капитана. Спасителната операция приключи успешно за час и половина.

"Няма човек, който да има дори драскотина при евакуацията. Следващият етап, който предстои, е вече претоварването, разтоварването на кораба и предприемането на мерки за неговото извеждане", каза Румен Николов, директор на ГД "Аварийно-спасителна дейност".

Заради лошото време обаче, разтоварването на кораба от азотния тор ще започне най-рано в понеделник.

"Условията са неблагоприятни, а се очаква в следващите часове да стана още по-неблагоприятни. Така че, очакваната процедура по разтоварването на кораба може да се очаква не по-рано от понеделник", обясни Николов.

Ексклузивно: БНТ се свърза с мениджъра на компанията собственик на "Вера Су"

При напускането на кораба моряците са изключили всички системи, без аварийното осветление. Плавателният съд обаче не може да остане дълго без екипаж на борда. Кой ще се качи на кораба български или турски моряци - все още не е ясно.

"Не сме получили окончателния отговор от корабособственика дали ще изпрати нов екипаж или ще бъде дадена възможност на наш екипаж да се заеме с оживяването на кораба за задействане на механизмите му", допълни Николов.

Остава спорен моментът чия собственост става "Вера Су", след доброволното напускане на екипажа. От правно значение е, че корабособственикът не го е изоставил.

Репортери: Деян Михайлов,
Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов - Цветан Манчев е кандидатпрезидентската двойка на "Патриотичен фронт"
Валери Симеонов - Цветан Манчев е кандидатпрезидентската двойка на "Патриотичен фронт"
Ред Бул със специално оцветяване в чест на Хонда за Гран При на Турция
Ред Бул със специално оцветяване в чест на Хонда за Гран При на Турция