НОВИНИ

Личните лекари ще ваксинират и лица извън пациентските им листи

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:48, 28.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Още
личните лекари ваксинират лица извън пациентските листи
Слушай новината

Общопрактикуващите лекари да ваксинират и желаещи извън пациентските листи. Такава заповед издаде днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Тя вече е съобщена на регионалните здравни инспекции, които трябва да уведомят лечебните заведения на територията на съответната област.

Вижте заповедта на министъра ТУК

Общопрактикуващи лекари нямат обяснение за новата заповед на здравния министър, тъй като и към момента те са ваксинирали хора, които са извън пациентските им листи. При д-р Деница Даскалова например от около 1100 поставени дози около 40% от пациентите не са записани при нея.

С предимство са пациентите над 65-годишна възраст, като не е проблем да се ваксинират и здравнонеосигурените пациенти.

Константин чака за втора доза от ваксината на "Пфайзер". Ще се имунизира при д-р Даскалова, въпреки че не е неин пациент.

"На мой познат е това личният лекар и беше останала доза, която щеше да се похаби. Това е явно често срещан проблем със загуба на дози, защото не всички се появяват, когато е уговореният час", каза пациентът Константин.

Колебание дали да се ваксинира въобще не е имал. Според д-р Деница Даскалова имунизацията цели да обхване цялото население, в това число и неосигурените пациенти, както и децата от 16-годишна възраст нагоре.

"Моите възрастни пациенти над 65 години или такива в рискова група са обхванати, така че аз мога да си позволя да ваксинирам и хора, които не са в моята пациентска листа. За всеки имунизиран при мен човек, аз съм получила съответното финансиране, нямам нито една отхвърлена ваксина по каквато и да е била причина", каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

Не разделя пациентите си на нейни и такива извън пациентската й листа. Приоритет остават хората в рисковата група.

"Мога да се похваля, че нямам чакащи пациенти и на практика имунизацията тече в реално време и всеки, който желае да се запише за имунизация, бива ваксиниран в рамките на ден-два", каза общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

И днес при доктор Даскалова са минали около 40 души за ваксиниране. Повече от половината не са нейни пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов отговори на упреците, че е "изцедил" хазната
Борисов отговори на упреците, че е "изцедил" хазната
Флашмоб във Видин в подкрепа на хората с интелектуални затруднения
Флашмоб във Видин в подкрепа на хората с интелектуални затруднения