НОВИНИ

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:18, 18.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността. На неформална вечеря в Брюксел снощи те обсъдиха резултатите от изборите и кандидатите за най-висшите постове в евроинституциите. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви малко след полунощ, че решение няма, но очаква то да бъде взето на редовната среща на върха в края на следващата седмица.

"Наша обща отговорност е да вземем решение до края на юни. 27-те лидери трябва да работят усилено, за да гарантират, че ще има споразумение за институционалния цикъл и стратегическия дневен ред. Това ще се изясни следващата седмица и сегашните разговори бяха полезни за подготовката на следващия Европейски съвет. Но решение ще бъде взето на следващия официален Европейски съвет, който ще се проведе следващата седмица", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Евролидерите обсъждаха четирите основни поста в евроинституциите, кандидатите за които са представители на първите три политически семейства в ЕС. Германката Урсула фон дер Лайен от ЕНП се бори за втори мандат като председател на ЕК.

Бившият премиер на Португалия Антониу Коща от ПЕС е кандидатът за председател на Европейския съвет, а естонският премиер Кая Калас, част от европейските либерали, е кандидат за дипломат номер едно на общността.

Малтийката от ЕНП Роберта Мецола издигна своята кандидатура за председател на ЕП в следващите две години и половина.

След срещата снощи премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че волята на европейските граждани е пренебрегната при разпределението на постовете, защото първите три политически семейства не взимат под внимание представителите на крайната десница в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея посреща с парад Путин
Северна Корея посреща с парад Путин
Продължават срещите, инициирани от ГЕРБ-СДС, за съставяне на кабинет
Продължават срещите, инициирани от ГЕРБ-СДС, за съставяне на кабинет