НОВИНИ

Лидерите обсъждат - кой ще е начело на европейските институции?

Неформална среща на върха на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 17.06.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Европейските лидери тази вечер обсъждат в Брюксел кой ще поеме топ позициите в Съюза. Преди началото на неформалната вечеря сигналите бяха положителни - има консенсус.

Кои са спряганите имена за най-високите позиции в европейските институции и кога да очакваме решение?

Европейските лидери обсъждат топ позициите в европейските институции в пакет. Трите имена, които през последните седмици се утвърдиха, покриват критериите за политическа принадлежност, географско разпределение и баланс между половете.

Очакванията са Урсула фон дер Лайен да повтори мандата си като председател на Европейската комисия. Тя е водещият кандидат на най-голямата политическа сила - Европейската народна партия.

Бившият португалски премиер Антониу Коща, който е представител на социалистите, вероятно ще наследи Шарл Мишел като председател на Европейския съвет.

А естонският премиер Кая Калас - част от либералите от "Обнови Европа", се очаква да стане дипломат номер едно на Европа на мястото на Жозеп Борел.

България подкрепя предложения пакет и очаква бързо разбирателство. Засега обаче няма предложение за български еврокомисар.

"Очаквам другата седмица ключовите позиции да бъдат конституирани и да са ясни. Сега са предварителни разговорите и затова и аз не мога да бъда много конкретен. Бих желал да бъда, но няма как", заяви Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Засега обаче няма предложение за български еврокомисар, нито за предпочитан ресор в новата Европейска комисия.

"Съмнявам се, че на 27-и ще има яснота за ресора, още трябва да се изчака", допълни Димитър Главчев.

Малтийката Роберта Мецола, която също е представител на ЕНП, вероятно ще остане председател на Европейския парламент за още две години и половина.

"Очаквам да видя добър напредък в разговорите тази вечер. Аз си подадох номинацията за кандидат. Крайният срок беше до обяд. Но ще видим", коментира Роберта Мецола.

Премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте заяви преди срещата, че има консенсус за пакета от имена. Според него всички кандидатури са отлични. Рюте направи заявка и за сериозен ресор за страната си в новата Европейска комисия.

"Изпитвам умерен оптимизъм, че ще постигнем съгласие, но мисля, че Урсула фон дер Лайен отлично може да продължи да бъде председател на Комисията. Не очаквам новото нидерландско правителство да има различни възгледи, защото по въпросите за НАТО, за Украйна, за Европейския съюз ще продължи с политиките на настоящото управление", каза още Марк Рюте, премиер на Нидерландия.

Ако лидерите успеят да постигнат бързо съгласие днес, следващата седмица на редовната среща на върха имената ще бъдат окончателно гласувани. Първото заседание с избор на председател на Европейския парламент е в средата на юли. Очакванията са на първата сесия да бъде гласуван и председателят на Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 4 по Рихтер разлюля Пловдив и Асеновград
Над 4 по Рихтер разлюля Пловдив и Асеновград
Ексклузивно пред БНТ: Какво е да бъдеш жена затворник във Великобритания?
Ексклузивно пред БНТ: Какво е да бъдеш жена затворник във Великобритания?