НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Какво е да бъдеш жена затворник във Великобритания?

В кой затвор лежат българките, обвинени в шпионаж в полза на Русия и за източване на социалната система на Великобритания?

Васил Христов
от Васил Христов
20:15, 17.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Българките, които са част от групата, обвинена в шпионаж в полза на Русия, и от бандата, извършила най-голямата кражба на социални помощи във Великобритания, лежат в един и същи женски затвор - Бронсфийлд, недалеч от Лондон, съобщават източници на "По света и у нас".

Вчера ви показахме ексклузивен разказ на Цветка Тодорова, която е една от осъдените за измама и ощетяване на британската социална система с близо 54 милиона паунда.

Днес за "По света и у нас" тя разказва какви са условията, в които е излежала присъдата си и в които продължават да живеят двете българки, обвинени в шпионаж.

Най-големият женски затвор в Европа - Бронсфийлд. В него има 572 места за затворници. В него част от ареста по време на процеса за 54 милиона паунда прекарват Галина Николова и Цветка Тодорова.

Делото си в него очакват и обвинените в шпионаж в полза на Русия - Катрин Иванова и Ваня Габерова. Според наши източници Ваня помага в преподаването на английски и математика на други затворници, но и двете не са в добра психическа форма.

Кадрите са от официалния сайт на затвора Бронсфийлд. На него е посочено, че той се състои от 4 блока, като във всеки са настанени по 130 жени.

"Условията вътре са изключително добри. Не съм се чувствала като в арест или в затвор, аз съм била като в санаториум, въпреки че първите два месеца бях много зле. Вътре с фитнес зали, с фризьорски салон, с маникюр. Да, тези са платени неща, но от порядъка на 2 до 5 паунда. С прически, с гримове, със занимания, карала съм арт курс вътре", споделя Цветка Тодорова.

Всяко затворническо крило има отделна столова, а жените могат да изберат дали да ядат заедно или в килиите си.

Всяка килия има телефон, за да може осъдените и задържаните да поддържат връзка със семействата си. Режимът е следният - закуска в 8.00 ч., а в 9.00 ч. сутринта затворничките отиват на курсове или на работа.

"Нямам представа как е затворът в България и не искам да знам, но тук аз съм била в частен затвор, който 80% е частен - 20% държавен, и издръжката на един човек вътре струва около 5340 паунда на месец", допълни Цветка Тодорова.

Месец преди парламентарните избори британското правителство задейства спешни мерки за предсрочно освобождаване на някои престъпници и за забавяне на началото на определени съдебни заседания в опит да предотврати пренаселеността на затворите в страната.

Миналото лято броят на затворниците в Англия и Уелс достигна рекордно високо ниво от 88 225, което е с 8% повече от година по-рано.

Издръжката на цялата система е струвала на данъкоплатците над 6 милиарда паунда за миналата година, което е с два милиарда повече в сравнение с 2019 година.

Към момента няма официална информация колко българи очакват или излежават присъди в британски затвори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите обсъждат - кой ще е начело на европейските институции?
Лидерите обсъждат - кой ще е начело на европейските институции?
15-годишно момиче от Бургас има нужда от средства за животоспасяваща операция в Турция
15-годишно момиче от Бургас има нужда от средства за животоспасяваща операция в Турция