НОВИНИ

Ликвидирането на Синуар е в резултат на рутинна проверка на командоси

Това е началото на края на войната в Газа, заяви израелският премиер

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:17, 18.10.2024
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Смъртта на лидера на Хамас Яхия Синуар не означава край на войната, обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. Израелската армия съобщи, че Синуар е бил убит при рутинна проверка на командоси. В района на Тал ал Султан командоси от бригадите "Бисламач" засекли бойци на Хамас и ги ликвидирали. Без да подозират, че убиват най-издирвания човек от Израел.

Досега от Хамас не са потвърдили смъртта му. Иран обяви Синуар за мъченик. От Хизбула предупредиха, че започват "нова, по-остра фаза" във войната с Израел.

Рутинна проверка на израелската армия в Рафа, която завърши с грандиозен успех. Последните моменти от живота на палестинския лидер са заснети от дрон на израелската армия. Яхия Синуар седи в кресло, вероятно ранен. Хвърля пръчка срещу дрона. Следва нов обстрел по сградата, който довежда до смъртта на Синуар.

"Силите ни са локализирали трима терористи, които са се укривали от място на място, бягали са. Нашите сили са ги атакували и те са се разделили след стрелбата по тях. Синуар се е укрил сам в една от сградите", обясни Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

След атаката, в руините израелските войници открили три тела. Първоначално ги идентифицирали само като "бойци на Хамас". Единият, обаче, им се сторил съмнително познат.

"Зъболекари доброволци сравниха снимки на зъбите на Синуар, направени на терен, с предишни зъболекарски досиета, и така потвърдиха, че това наистина е той", каза Ализа Разиел, началник екип "Съдебна медицина".

Замислил и реализирал най-кървавия сценарий срещу Израел - атаката от 7 октомври, Яхия Синуар от година е мишена номер едно за Израел. Предполага се, че отдавна не е използвал мобилни телефони или устройства, които могат да бъдат проследени. Израелските военни са имали сведения, че той се укрива в южните части на ивицата, но са предполагали, че е в тунелите на Хамас.

"Това не е краят на войната в Газа, това е началото на края. Имам просто послание до хората в Газа - тази война може да свърши утре", заяви Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Новината за убийството на Синуар предизвика радост в Израел.

"Той вярваше, че няма да бъде заловен, че няма да бъде наранен. Мислеше, че може да постигне сделка, след всичко, което направи на 7 октомври. Но накрая получи това, което заслужаваше", посочи Йосеф Лалуз, жител на Сдерот.

За близките на заложниците обаче остава тревогата какво следва.

"Сега животът им е в опасност повече от всякога. Призоваваме израелското правителство и администрацията на Съединените щати да действат бързо и да направят всичко необходимо, за да постигнат сделка с похитителите", каза Орна Неутра, майка на заложничка.

Израел изпрати допълнителни части в северните райони на Ивицата Газа. В Южен Ливан, израелската армия нареди цивилното население от 23 села да се евакуира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушната акробатика – изпитание за човешкото тяло (ВИДЕО)
Въздушната акробатика – изпитание за човешкото тяло (ВИДЕО)
Григор Димитров срещу Доминик Щрикер не преди 21:00 часа
Григор Димитров срещу Доминик Щрикер не преди 21:00 часа