НОВИНИ

Лин Ю-Тин ще участва в олимпийския финал на турнира по бокс за жени в категория до 57 кг

Представителката на Тайван ще се бори за златото.

Лин Ю-Тин
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:21, 07.08.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Лин Ю-Тин от Тайван и Юлия Шеремета от Полша ще се бият за олимпийската титла по бокс в категория до 57 килограма при жените.

Лин, която в полуфиналите отстрани българката Светлана Каменова, нямаше проблеми в полуфиналите срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман и я победи с пълно съдийско единодушие. И петимата съдии край ринга гласуваха и трите рунда от мача в полза на Лин, която на 28 години за пръв път достига до финал на Олимпиада.

Боксьорката от Тайван има две титли от първенства на Азия и три медала от световни първенства, но на последния шампионат на планетата в Ню Делхи през миналата година беше дисквалифицирана от Международната боксова асоциация (ИБА), тъй като направеният и тест е показал наличие на мъжки хромозоми. Допускането и до участие на Олимпийските игри предизвика напрежение между ИБА и МОК, както и коментари в пресата в цял свят.

В другия полуфинал 20-годишната Юлия Шеремета спечели с 4:1 (28:29, 29:28, 29:28, 29:28, 29:28) съдийски гласа срещу Нести Петешио от Филипините.

Съдиите край ринга дадоха единодушно първия рунд в полза на азиатката, но в следващите два младата полякиня сътвори обрат и си заслужи победата.

Шеремета е първата боксьорка от Полша, която ще играе финал на Олимпийски игри и първата представителка на своята страна, която печели медал от Олимпиада от Войчех Бартник през 1992 година в Барселона.

Финалът в категорията е на 10 август, събота.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сара Ан Хилдебранд спечели олимпийската титла на 50 кг в борбата
Сара Ан Хилдебранд спечели олимпийската титла на 50 кг в борбата