НОВИНИ

Лозан Панов: Моята кауза е независимостта на съдебната система, Мария Касимова е кандидатът за вицепрезидент

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:53, 02.10.2021 (обновена)
5981
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лозан Панов също ще е кандидат за президент. Инициативен комитет с подкрепата на "Правосъдие за всеки" издига кандидатурата му, а той очаква подкрепа от "всички свободни граждани". Кандидатът за вицепрезидент ще бъде журналистката Мария Касимова. Днес представители на комитета и шефът на ВКС се събраха пред Президентството.

Вижте и още във видеото.

С първите думи като кандидат-президент Лозан Панов определи "Правосъдие за всеки" като съмишленици и изрази съжаление за липсата на покойния юрист Кристиян Таков.

"Ако Кристиян беше тук - той би казал: "България се събужда бавно, ще се става!", заяви Лозан Панов - председател на ВКС.

Панов посочи като своя кауза независимостта на съдебната система и отвоюването на институциите.

"Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на ВКС", заяви Лозан Панов.

А дали ще подаде оставка като председател на ВКС - Панов отговори така:

"Спомняте си кандидатурата на съдия Нели Куцкова, която преди години беше кандидат за вицепрезидент - можете да се запознаете с казуса", каза Панов.

Лозан Панов не вярва в конституционния катарзис на президента и бъдещ опонент на изборите Румен Радев.

"Не съм видял някаква позиция, която засяга например главния прокурор Цацаров. Нещо повече - този катарзис се получи тогава, когато копоите на господин Гешев влязоха в Президентството", заяви Лозан Панов.

За другия му опонент проф. Анастас Герджиков каза, че не познава неговия принос в академичната общност.

"Но мисля, че това е път ДПС да се насочи към този пост. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на господин Борисов. Пример за това е ВСС, където тази спойка работи много добре", заяви Лозан Панов.

От "Правосъдие за всеки" издигнали кандидатурата на Лозан Панов, убедени, че темата за независимостта на съда и върховенството на правото трябва да бъде водеща в и двете кампании - за парламентарни и президентски избори.

"Ние намираме в лицето на съдия Панов съмишленик на нашите идеи, с който заедно 7 години сме водели тези битки всеки на своето място, поради което мислим, че най-подходящата възможна кандидатура, за да поставим тази тема като централна, тъй като ако не изчистим правосъдието, няма да се изчисти нищо останало", каза Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Колективните органи на "Демократична България" ще вземат решени дали да подкрепят кандидатурата на Лозан Панов.

"Аз съм в гражданско качество само тук и като такъв подкрепям кандидатурата на Лозан Панов. Като гледам кандидатите - на мен Лозан Панов ми изглежда най-добре и горещо препоръчвам на всички мои колеги от ДБ заедно да подкрепим тази кандидатура", заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

"Винаги трябва да минат решенията през колективните органи, но обсъждаме варианта да дадем подкрепата си за кандидатурата на господин Лозан Панов", заяви Цецка Бачкова от "Демократична България".

Формацията около Николай Хаджигенов - "Ние идваме" тепърва ще реши дали да подкрепи Лозан Панов или друг кандидат.

"Лозан Панов е една от малцината бели лястовици в правосъдието и той трябва да бъде подкрепен в тази му част и аз съм тук като обикновен гражданин. Това със сигурност е една изключително смислена кандидатура - ние все още наистина не сме взели решение, дори не сме го обсъждали, вероятно ще го направим следващата седмица", каза Николай Хаджигенов от "Ние идваме!".

От "Изправи се БГ!" вече заявиха подкрепа за Румен Радев. Според Хаджигенов това не е проблем, защото "Изправи се БГ! Ние идваме!" "достатъчно шарени".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) и Локо (София) направиха зрелищно равенство във Враца
Ботев (Враца) и Локо (София) направиха зрелищно равенство във Враца
БСП-София единодушно подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова
БСП-София единодушно подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова