НОВИНИ

Татяна Дончева се извини на проф. Анастас Герджиков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:02, 02.10.2021
7541
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшива новина, разпространявана в социалните мрежи, че проф. Анастас Герджиков е връчил почетната титла "доктор хонорис кауза" на Бойко Борисов и произнесъл похвално слово за бившия премиер, беше тиражирана от Татяна Дончева в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Това стана повод за остра реакция от страна на ректора на Софийския университет, който поиска извинение от Дончева.

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Татяна Дончева заяви, че проф. Анастас Герджиков не може да е обединител на българите. Аргументира се с цитат, който намерила в интернет и показвал защо проф. Герджиков е подкрепен от ГЕРБ. Прочете част от слово, което според нея ректорът е произнесъл при удостояването на Бойко Борисов с "доктор хонорис кауза" на Алма Матер.

Спор в ефир: Проф. Анастас Герджиков поиска извинение от Татяна Дончева

"В един кратък срок г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за много повече. Имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плодове не само за българския народ, но и за нашите съседи, които искаме да ни бъдат приятели", цитира Татяна Дончева.

Малко след тези думи в студиото се обади проф. Анастас Герджиков, който опроверга Дончева.

"Г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил почетен д-р на Бойко Борисов, не е вярно, че аз съм говорил славословия за него. Това е лъжа и очаквам Татяна Дончева да се извини на мен и на университета", каза проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент.

"Г-н Герджиков, аз намерих в интернет това снощи, ако наистина това е така, аз ще го проверя и ще ви се извиня", отговори Татяна Дончева.

"Аз виждам, че надписа е кой иска и може да управлява. Сигурен съм, че г-жа Дончева иска да управлява, но ако събира информацията си в интернет, явно не може", коментира проф. Анастас Герджиков.

Няколко часа по-късно Татяна Дончева се извини на проф. Анастас Герджиков във Фейсбук.

А на поредна обиколка в района на Велинград лидерът на ГЕРБ обясни защо подкрепят кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент.

"Защото той може да обедини нацията. Радев изконно не разбира смисъла на президентската институция. Тя е да обединява нацията, тя е да представлява нацията. А не да я разделя, не да мрази. Той само това ни предлага", заяви Бойко Борисов.

Пред "По света и у нас" Богдана Карадочева обясни защо се е присъединила към Инициативния комитет, който издига кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

"Защото България в момента има нужда от спокойствие, всички хора имат нужда от това. Много беше агресивно последните месеци и оскърбително и се надявам да има мир, да има спокойствие и малко да си отпуснем душите. Не да се настройваме един срещу друг", каза Богдана Карадочева.

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков коментира, че кандидатурата на ректора на Софийския университет за президентския пост придава още престиж на Алма Матер.

"Не е лошо един академичен човек, от висок ранг да погледне към тази висока институция. Той се е доказал и има много качества. И като че ли е един образ, какъвто не е имало в нашата политика поне в близкото минало", заяви проф. Огнян Герджиков.

Герджиков коментира още, че проф. Анастас Герджиков и Румен Радев са много различни и могат да предложат смислен дебат за страната в предстоящата кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в Центъра за спешна помощ във Варна
Пожар горя в Центъра за спешна помощ във Варна
Тежка катастрофа в Стара Загора, има ранени с опасност за живота
Тежка катастрофа в Стара Загора, има ранени с опасност за живота