НОВИНИ

Първи скандал около президентските избори: Проф. Герджиков отрече Борисов да е почетен доктор на СУ

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:05, 02.10.2021
10307
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще бъде официално издигнат днес като кандидат за "Дондуков" 2. Нови детайли и около кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Татяна Дончева от ИБГНИ заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов", че той не може да е обединител на българите.

Аргументира се с цитат, който намерила в интернет и показвал, защо проф. Герджиков е подкрепен от ГЕРБ. Прочете част от слово, което според нея проф. Герджиков е произнесъл при удостояването на Бойко Борисов с "доктор хонорис кауза" на СУ.

"В един кратък срок г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за много повече. Имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плодове не само за българския народ, но и за нашите съседи, които искаме да бъдат приятели".

Малко след тези думи в студиото се обади проф. Анастас Герджиков, който опроверга Дончева.

"Г-жа Дончева лъже и обижда и мен и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил почетен доктор на Бойко Борисов, не е вярно, че аз съм говорил славословия за него. Това е лъжа и очаквам Татяна Дончева да се извини на мен и на университета", отговори той.

Проф. Анастас Герджиков каза, че ще даде повече информация, след като утре бъде учреден инициативният комитет, който издига кандидатурата му.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също че участва в битката за президентския пост. Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, който ще бъде учреден днес.

Панов вероятно ще бъде подкрепен от Демократична България, съобщава Медиапул.

Инициативата, според изданието, идва от неправителствената организация "Правосъдие за всеки". Мандатът на Лозан Панов като шеф на ВКС изтича на 10 февруари и ако той участва в изборите, трябва да подаде оставка пред Висшия съдебен съвет.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва проверка по случая с битото от полицай момче в Благоевград
Започва проверка по случая с битото от полицай момче в Благоевград
По-строги противоепидемични мерки в Габрово от понеделник
По-строги противоепидемични мерки в Габрово от понеделник