НОВИНИ

Спор в ефир: Проф. Анастас Герджиков поиска извинение от Татяна Дончева

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 02.10.2021
14734
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Проф. Герджиков ще бъде невъзможен съставител на едно правителство, тъй като той няма никакъв опит в тези отношения". Това заяви Татяна Дончева в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

По думите ѝ на 14 ноември нито свършва, нито започва нова политическа криза и ще е много трудно да се състави правителство на базата на един много фрагментарен парламент и хора, които работят зад кулисите.

Според Дончева е важно да се минимизира влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ, като това влияние не е само в прякото им участие, за да внушат, че са фактор, без който не може, а ще участват други играчи, върху които ГЕРБ имат влияние.

Татяна Дончева цитира част от реч на проф. Анастас Герджиков, за която се твърди, че е произнесена по време на връчване на титлата "доктор хонорис кауза" на СУ на Бойко Борисов:

"За шест месеца, един кратък срок, г-н Борисов направи повече, отколкото е направил Стефан Стамболов за 7 години или Тодор Живков за повече, имаме пример за изключителен талант, съчетан с огромна всеотдайност и честност, които дават плод не само за българите, но и за нашите съседи, които искат да бъдат приятели"

По думите ѝ той е "ортодоксален гербаджия", който им отваря път към гражданска подкрепа.

На пряка телефонна линия в предаването се включи и самият проф. Герджиков:

"Мои колеги се обадиха разтревожени, че г-жа Дончева лъже и обижда и мен, и университета. Не е вярно, че СУ е присъдил титлата почетен доктор на г-н Борисов, не е вярно и че съм говорил славословия за него. Очаквам г-жа Дончева да се извини", отговори той.

Татяна Дончева: Г-н Герджиков, аз намерих в интернет това снощи, ако наистина това е така, аз ще го проверя и ще ви се извиня.

Проф. Анастас Герджиков: Аз виждам, че надписът (на екрана, бел. ред.) е кой иска и може да управлява. Сигурен съм, че г-жа Дончева иска да управлява, но ако събира информацията си в интернет, явно не може.

В ефира на БНТ ректорът на Софийския университет обяви, че ще даде повече информация, след като утре бъде учреден инициативният комитет, който издига кандидатурата му, а от понеделник ще започне да дава интервюта.

Според Татяна Дончева не всички партии на протеста, които са заявили подкрепа за Румен Радев, ще го подкрепят ефективно. Тя даде пример с кандидатурата на бившия президент Петър Стоянов преди години, когато всички го подкрепили само на думи.

Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите

Проектът Петков-Василев изповядва радикални проблеми в съдебната система, без те да са доминанта и без да има голямо разбиране там, коментира още Дончева по повод предстоящия парламентарен вот.

Според нея "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" трябва да си взаимодействат, като "Продължаваме промяната" поеме повече тежест в икономиката, ДБ поеме по-големия товар върху съдебната реформа, а ИБГНИ поеме социалната политика.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Комитова: Ние не сме опоненти на пътностроителните фирми
Министър Комитова: Ние не сме опоненти на пътностроителните фирми
Григор Димитров се класира на първия си 1/2-финал за сезона
Григор Димитров се класира на първия си 1/2-финал за сезона