НОВИНИ

Как "Продължаваме промяната" размести политическия пъзел преди изборите

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:16, 30.09.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

След включването на новата формация "Продължаваме промяната" в битката за 47-ото НС част от партийните играчи избраха нови коалиционни партньори.

Новите политически играчи от "Продължаваме промяната", които се определят като център в политиката, но готови да приемат подкрепа и от дясно и от ляво, предизвикаха желанието за съвместна работа на няколко формации.

Кирил Петков и Асен Василев обаче показаха, че не са готови лесно да подадат ръка. Отказаха предизборно партньорство на ДБ и ИБГНИ. Но пък освен на "Волт" и "Средна европейска класа", от днес е ясно, че се доверяват и на партията "Политическо движение Социалдемократи" - формация основана през 2000 г. от хора напуснали БСП, начело с Николай Камов.

Даниел Лорер, "Продължаваме промяната": Ние не сме месии, но усещаме тази енергия

В предаването на БНТ "Още от деня" Даниел Лорел от "Продължаваме промяната" обясни, че са открили сходство с много от идеите на социалдемократите.

Последно социалдемократите с тях също споделяме идеи, харесваме идеите им за бащинство, харесваме идеите им за електронна здравна карта, така че бяхме напълно спокойни да ги включим в нашето движение.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се раздели с ВМРО и "Воля", но отново се опитва да събере патриотична коалиция. Регистрира се със старото име "Патриотичен фронт", но с други партньори "Целокупна България" и БДС-Радикали. Коалицията е отворена и за други съмишленици.

Разчитаме на тези хора, които са видели, че сме от хората, които изпълняват своите обещания, своите ангажименти и вършат работа. С други думи прагматичен патриотизъм е това, което ние сме поставили като идеология, каза Валери Симеонов, председател на НФСБ.

Цветан Цветанов и Петър Москов се явяват в коалиция на изборите с кандидатпрезидентска двойка

Преди вота на 14 ноември "Републиканци за България" на Цветан Цветанов и КОД на Петър Москов откриха важни допирни точки в принципите си. Това са необходимостта от лустрационно законодателство, ясно разграничение между лявото и дясното в политиката и силна десница в новия парламент .

Начинът, по който ние сме формирали нашата коалиция, нашето партньорство, то е върху принципи. Не е заради мен и г-н Цветанов, заради г-жа Грозданова или някой друг. А на базата на разбирането за това, че смисленото за обществото противопоставяне и политически избор, който води до развитие на обществото, е между лявото и дясното. Ние сме го твърдяли поотделно в предишните избори, сега искаме да го направим заедно и да бъде по-чуваемо, каза Петър Москов, "Национално обединение на десницата".

"Движението на непартийните" на Минчо Христов в рамките на два месеца смени две коалиции. От "БСП за България" и депутатско място в последния парламент, за предстоящия вот Христов откри повече съмишленици в "Изправи се БГ! Ние идваме!". На желанието ни да чуем мотивите му за тази промяна, обясни, че не може да обоснове решението си в кратките форми на новините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките
Заради големия интерес: Листи на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките
Проверяват десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация у нас
Проверяват десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация у нас