НОВИНИ

Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:08, 24.08.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
лукашенко закани търпи дълго протестите
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди се събраха на протест срещу новия стар президент на Беларус. Шествия и живи вериги имаше както в столицата Минск, така и в няколко съседни държави. Александър Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите. След информацията за опит за проникване в резиденцията му, президентът на Беларус пристигна в Минск с автомат и бронежилетка.

Правителствената пресслужба разпространи кадри, на които се вижда как Александър Лукашенко слиза от хеликоптер в резиденцията си. Има бронежилетка, а в ръцете си държи автомат "Калашников". Задава един въпрос - никой не остана, нали?

Твърди се, че оръжието на Лукашенко не е било заредено, но причина за тази демонстрация, е неуспешен опит на протестиращи да нахлуят в Двореца на независимостта.

Вече повече от две седмици протестите срещу властта не стихват. Лукашенко и министрите му са категорични, че няма да толерират недоволството.

Виктор Хренин, министър на отбраната на Беларус: Не можем просто да гледаме как на важни, дори свещени за нас места се провеждат протести. Места, на които фашисти са избивали хора от Беларус, Русия, евреи и хора от други националности. Не можем да го допуснем. Нека да е ясно: при всяко нарушаване на обществения ред и мира на тези места, ще изпращаме армията, а не полицията.

Между 100 и 200 хиляди души се събраха в Минск и тази вечер. Шествието премина мирно, а исканията на протестиращите остават непроменени - нови избори за президент.

Мария Колешникова, лидер на опозицията: Нашата съпротива е като маратон. Режимът не може да се справи с него, но ние можем. Имаме волята, силата и подкрепата, които са ни нужни.

Определят тези демонстрации като най-голямото предизвикателство за властта на несменяемия Лукашенко, който е начело на страната от 26 години. Подкрепа за протестиращите дойде и от Литва, където около 50 хиляди души се включиха в дълга 34 километра жива верига - от столицата Вилнюс, до границата в Беларус. Жест, натоварен с много символика и припомнящ общото минало на двете държави и борбата им за независимост от Съветския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Гърция и България стават основен енергиен хъб
Борисов: Гърция и България стават основен енергиен хъб
Чеферин: Форматът с един мач е по-вълнуващ
Чеферин: Форматът с един мач е по-вълнуващ