НОВИНИ

Любители и елитни атлети участват в софийския маратон, въведени са промени в движението

Гледайте маратона на София от 9:20 часа на живо по БНТ 3

живо бнт любители елитни атлети участват софийския маратон въведени промени движението
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 13.10.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Регионални
Слушай новината

Промени в организацията на движението в столицата са валидни за днес, заради продължаващия втори ден софийски маратон. Трасето е със старт и финал на площад "Княз Александър Първи" пред Националната художествена галерия. Рекорден брой бегачи има тази година - над 7000. За първи път организаторите са предвидили 8 сцени, от които изпълнители от различни жанрове ще забавляват публиката.

Трасето ще бъде по-различно и ще е по оста изток - запад, като основната част от маршрута ще е по цялото протежение на булевардите "Тодор Александров" и "Царица Йоанна" до "Люлин" 8 от едната страна, както и по булевардите "Васил Левски", "Княз Александър Дондуков" и "Владимир Вазов" до квартал "Хаджи Димитър" от другата.

Това означава, че по тези основни точки на маршрута ще има промени в движението, които Столичната община въвежда. Те са свързани със забрани за влизане, престой и паркиране на моторни превозни средства, като и доста голяма част от другите улици и булеварди на София ще бъдат затворени днес. Очаква се тази забрана да бъде до около 15:00 часа, когато ще приключи спортното събитие, като ще има улици и булеварди, които ще продължат да бъдат затворени или забранени за движение до 19:00 часа.

Интересът към спортното събитие е огромен. Времето се очаква да бъде хубаво. Хората могат да се придвижат до центъра на София с градския транспорт, ще има променени линии, но той ще работи с делнично разписание. Това, което организаторите призовават, е хората да оставят колите си и да изберат бърз, удобен и екологичен транспорт.

Стартовете на маратона са три днес - 10, 21 и 42 км, като класическата дистанция стартира в 9:30 часа, а другите 15 минути по-късно. Естествено всички погледи ще бъдат насочени към 42 км и дали софийският маратон ще има нов рекорд. Ще има 8 сцени, на които ще има забавление както за организаторите, така и за присъстващите любители или бегачи. Хубавото на "София маратон" е това, че за поредна година се отъждествява и с благородни каузи.

Ще има параатлети от Иран, както и хора с трансплантации. А за първа година софийският маратон ще бъде свързан и със световното движение "Бегач 321", който е посветен на хора със синдром на Даун.

Гледайте маратона на София от 9:20 часа на живо по БНТ 3.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Францова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен дебют на Почетино начело на САЩ
Успешен дебют на Почетино начело на САЩ
Испания победи Дания и излезе начело в групата си в Лигата на нациите
Испания победи Дания и излезе начело в групата си в Лигата на нациите