НОВИНИ

"В предишен живот съм бил музикант и ако има следващ - също ще бъда"

Последното интервю на Кирил Маричков пред БНТ

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:40, 12.10.2024
Чете се за: 06:37 мин.
Култура
Слушай новината

България загуби една от своите рок легенди. Кирил Маричков даде последното си интервю за БНТ на 25 септември тази година. То е взето за документален филм, който предстои да се излъчи в поредицата "БНТ представя". БНТ подготвя и филм, посветен на Кирил Маричков. "Полетът на Щуреца" с режисьор Николай Василев и оператор - Борислав Георгиев, ще се излъчи през ноември.

Ето какво разказа Кирил Маричков пред режисьора Николай Василев през септември:

"Аз съм съвсем сигурен, че и в предишен живот съм бил музикант и ако има следващ живот, също ще бъда музикант".

"Човекът е сътворен от бога, което може да бъде оприличено като някакъв грандиозен биологичен компютър, а душата просто е софтуер. Този компютър без софтуер не може да живее, той изповядва и прави нещата чрез този софтуер, който Господ го ъпгрейдва и самият компютър лека-полека се развива".

Творецът

"Творчеството не съществува в теорията на Дарвин. Творческият момент се пропуска, а той е извън нашите възможности да го разберем. Музиката е част от този творчески процес. Аз мисля, че като много други неща, които не са разкрити, е възможно музиката да съществува в своята цялост във Вселената и просто има хора късметлии, които имат някакви антенки и ловят части от тази съществуваща музика. Има и други, които не могат да я уловят".

За създаването на песни

"Някои съм сънувал и съм ставал, скачал съм да ги изсвиря бързо на пианото, за да ги запиша на някаква касета, докато не съм забравил, защото по някой път сънищата изчезват. Наяве никога не съм сядал да измисля песен. Не, просто нещо ми хрумва в главата като мелодия и започвам направо. Така се е случило с много песни. После, разбира се, ги дооправям, аранжимент правя, но отнякъде като че ли ги улавям тези песни. Не мога да го обясня другояче".

За рокендрола

"Рокендролът започна да побеждава класическата музика и пианото още в края на 50-те. Преди да излязат "Бийтълс", чух първия албум на Елвис Пресли - 56-а или 57-а година. Направо ме потресе, като чух парчетата вътре - страшно ми харесаха. В това време в кино "Левски" прожектираха някакъв филм, от който никой не се интересуваше, но в прегледа показваха как Бил Хейли свири "Rock Around The Clock" и как всичко в салона скача върху столовете. Дадоха го за малко и после показаха края - столовете изпочупени. Това служеше за коментар: "Ето каква пошла музика се свири на Запад - рокендрол се казва, ето какво става - изпотрошени са столовете", а пък народът се тълпи да гледа това нещо".

"Такава група в България никога няма да има"

"Името "Щурците" го измислиха майката на Пепи Цанков и моята майка. Седнали и казали - това е много хубаво, в българския фолклор щурецът е символ на свободния музикант. С тези аргументи ние го приехме. Отидохме в "Концертна дирекция" вече с име, готови с репертоар, бяхме направили и български парчета, не само английски. Така наивно, без да знаем, че ще бъдем порязани тотално за английския. На един човек, който беше от шефовете там, му казахме, че ние сме млада група - "Щурците" ни е името. Той дори не ни изчака да продължим - почна да тропа по масата. Там имаше един пепелник, пълен с фасове и като тропаше по масата, фасовете падаха. И казваше: "Такава група в България никога няма да има! Прилича на ония там, ливърпулските рошльовци, бийтълсите". Тогава неправилно превеждаха "Бийтълс" като бръмбари, а това име е измислено от Джон Ленън и е игра на думи - beetle е бръмбар, ама beatle също значи и удрящ - от бийт, от удар".

Полетът на Щуреца

"Аз малко си падам фаталист и си мисля, че като обявихме този концерт, няколко дни след това се пребих на улица "Оборище", заради което лежах в болница, правиха операция и какво ли не още. Имаше опасност да остана в количка и да не мога да ходя. Този път сериозно се замислих, че вероятно трябва вече да приключвам с концертната дейност, още повече, че годините си казаха думата. Но ето, че пак започнах и то - както трябва. Докторът ми каза, че дори китарата е много тежка и вече не трябва да нося нищо тежко. После обаче добави - "е, вие с "Фондацията" нали свирите седнали и като си седнал, не натоварваш толкова гръбнака - така може, ама си слагай и колан". Все пак ставам де, към края на концерта, но през останалото време седя на високо столче, като останалите от "Фондацията".

"Всеки е правил компромиси в това общество, в което живяхме. Няма начин. Аз имах един принцип, който си остана верен за мен цял живот и досега - не е важно как да захапеш кокала, много по-важно е как да не го захапеш".

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания надигра Дания с гол на Мартин Зубименди
Испания надигра Дания с гол на Мартин Зубименди
Куриоз беляза масовия старт на 5 км от програмата на Софийския маратон
Куриоз беляза масовия старт на 5 км от програмата на Софийския маратон