НОВИНИ

Любослав Костов, КНСБ: Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 12.11.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

До две години България трябва да транспонира европейската директива, която предвижда минималната заплата да е 50% от средната, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Той допълни, че синдикатът няма да се откаже от искането си минималната заплата да е 850 лв.

"Ако сега не вдигнем минималната заплата, догодина трябва да я вдигнем с 300 лв. - представете си тогава реакцията на бизнеса. Колкото повече се забавяме в нашите решения днес, толкова усложняваме дебата в бъдеще. Ръстът на минималната заплата ще стимулира заетостта и потреблението, съответно и икономическият растеж. Ние искаме тази година, която идва, 850 лв. - което е около 20%. След което всяка година с по 18% да нараства, но това трябва да бъде първата стъпка - 50% минимална от средна, над която трябва да се договаря заплата за издръжката на живота, защото Директивата в чл. 5 препоръчва, че това е един минимум. Нека депутатите не си правят илюзията, че като я вдигнат на 50%, мачът приключва. Там вече топката идва в социалните партньори, които трябва да договорят помежду си дефиниция за това какво е издръжка на живота и под тази сума да не може да се пада. Няма как да работиш и нетният ти размер да е около линията на бедност", подчерта главният икономист на КНСБ.

Той изтъкна, че популизмът в Народното събрание през последните седмици е минал всякакви граници и според него синдикатите в момента са тези, които влагат някакъв разум в политическия дебат

Костов помоли за извинение поради причинените от протестите неудобства, но заяви, че подобни действия ще продължат през цялата зима.

Националният протест на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира София за часове

Той не изключи възможността от стачни действия, ако не бъдат удовлетворени исканията на синдикатите да бъде внесен бюджет и да има догонваща компенсация на доходите, която да компенсира инфлацията до момента.

След срещата с президента Радев със синдикалните лидери вчера, Костов отбеляза, че има известен оптимизъм, тъй като държавният глава е заявил желание да се обсъдят възможностите със служебния финансов министър и министър-председателя, при които бюджет ще може да бъде внесен.

Президентът към синдикатите: Споделям вашата загриженост и тревога за инфлацията и доходите

Изрази надежда, че през декември Бюджет 2023 ще има възможност да бъде внесен, за да бъде приет, макар с леко закъснение.

Костов отбеляза, че за догодина дефицитът от 6,6% - 11 млрд. в номинал, включително и дългът, до голяма степен зависи от това дали ще реализираме капиталовата програма и дали Министерство на финансите не е подценило значително БВП.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеф Къри отново вкара 40 точки и помогна на Голдън Стейт за втори пореден успех в НБА
Стеф Къри отново вкара 40 точки и помогна на Голдън Стейт за втори пореден успех в НБА
Аварийни екипи на Столична община се включват в издирването на Александър от Перник
Аварийни екипи на Столична община се включват в издирването на Александър от Перник