НОВИНИ

Магомед Рамазанов: Благодаря на цяла България за шанса

Не съм очаквал титла, каза роденият в Дегестан борец, който донесе един от златните медали на България от Игрите в Париж

магомед рамазанов цяла българия шанса
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 12.08.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Магомед Рамазанов е изключително благодарен на страната ни, че му е дала шанс да се състезава и да стане олимпийски шампион. Борецът, който е роден в руската република Дегестан, а от началото годината е български гражданин, триумфира с олимпийската титла по борба в свободен стил на Игрите в Париж в категория до 86 килограма.

Подобно на Семен Новиков, той също бе посрещнат с гайди и лавров венец на прибиране в България. Рамазанов сподели, че никога не е получавал такова внимание.

"Чувствам се страхотно. Никога не съм получавал такова внимание. Много ви благодаря! На цяла България благодаря, че ми даде шанс да се състезавам. Благодарен съм също и че успях да го използвам този шанс по най-добрия начин. Много благодаря“, започна той.

Борецът коментира, че не е очаквал да спечели златото в своята категория във френската столица.

"Не съм очаквал титла, да очакваш не е възможно на 100 процента. Всички спортисти са много добри - на високо равнище и класа. Но за всяка схватка се настройвах като за последна, затова успях да спечеля. Много съм благодарен, че успях да се отърся от някои съмнения. Получих сила, увереност, воля и спечелих", заяви шампионът.

Хасан Язданичарати, който бе неговият съперник на финала, получи травма в дясното рамо. Все пак иранецът не се отказа до финала.

"Да, мисля, че контузията повлия. Това се случи в началото на схватката и му попречи донякъде. Но на мен ми беше съдено да спечеля. Каквото и да беше станало, аз пак щях да спечеля, защото ми беше съдено", заяви натурализираният руснак.

"Чувствах отговорност. Да представяш цялата държава. И то още преди самата олимпиада. Още на квалификационния турнир, когато трябваше да спечеля квотата. Още тогава започна това чувство", каза той.

"Всъщност не съм толкова изненадан от посрещането, защото България е борцова страна. Тук всички познават борците. Този спорт има славна история и затова не съм изненадан, че тук толкова обичат борбата. Разбира се, че е много приятно. Такова внимание никога не съм получавал", добави борецът.

Следващите цели пред него са европейската и световната титла.

"Сега въпросът е за следващия олимпийски цикъл. Ако мога да спечеля в Европа, на Световното първенство и още веднъж да отида на олимпийски игри. Надявам се, че ще получи. Всичко зависи от Всевишния. Аз ще се постарая", коментира руснакът.

"Обещанието го дадох много отдавна и съм благодарен, че ми дадоха шанс да участвам. Но това бяха много трудни няколко години на очакване - не знаех ще мога ли да продължа, а годините се трупаха и вървях към завършване на кариерата. Но Всевишния ми даде шанс и още веднъж искам да благодаря. Виждам как ме посрещат, как обичат борбата тук. Това е моята втора родина. Един ден като приключа с борбата искам да продължа да помагам на България, да предавам опита. С каквото мога ще помогна. Надявам се, че ще съм полезен за страната. Защото има талантливи спортисти, на които може би не им стига внимание, съвет. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен. Българският език също ще го науча задължително", завърши Рамазанов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха бедствено положение в Харманли - пожар гори между селата Коларово и Изворово
Обявиха бедствено положение в Харманли - пожар гори между селата Коларово и Изворово