НОВИНИ

САЩ насочиха към Близкия изток подводница с управляеми ракети

Изпратени са и военни кораби

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:46, 12.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
сащ насочиха близкия изток подводница управляеми ракети
Слушай новината

Съединените щати насочиха към Близкия изток подводница с управляеми ракети. Наредено е да се ускори и разгръщането на ударната група на самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" в региона.

Военната подкрепа идва на фона на нова оценка на израелското разузнаване според която Иран е решен до дни да атакува Израел в отговор на убийството на политическия лидер на Хамас - Исмаил Хания.

За Пентагона не е обичайно да обявява официално предислоциране на подводница. Този път обаче имаше официално съобщение, в което се обявява, че действията целят да се направи всяка възможна стъпка за защита на Израел.

"За да подсили този ангажимент министър Остин нареди самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн", оборудван с изтребители F-35C, да ускори дислоцирането си до зоната на отговорност на Централното командване, като подсили дейността на самолетоносача "Теодор Рузвелт".

Самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн" беше в Азиатско-тихоокеанския регион и вече имаше нареждане да се отправи към Близкия изток, за да замени ударната група на самолетоносача "Теодор Рузвелт".

Очаква се новата ударна група да достигне крайна дестинация до края на месеца. Действията на Пентагона идват след разговор между израелския министър Йоав Галант и американския му колега Лойд Остин.

Според новите данни на израелското разузнаване Иран се готви да атакува Израел преди планираните за четвъртък преговори за примирие и освобождаване на заложниците.

Очакването е първо да удари шиитското движение Хизбула от Ливан, а след това и Иран да се включи с директна атака срещу Израел, която да е по-мащабна от ударите с дронове и ракети, които Техеран нанесе през април.

"Това са дни на бдителност и готовност, заплахите от Техеран и от Бейрут може да се материализират и е важно да обясним на всички, че готовност и бдителност не са синоними на страх и паника", каза още Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Евентуални удари от Ливан и от Иран ще провалят планираните преговори за примирие между Хамас и Израел. В очакване на подновяване на разговорите от палестинската групировка Хамас заявиха, че те трябва да се основават на пътната карта, предложена от американския президент Джо Байдън.

Тази седмица администрацията на Байдън се готви за драматична дипломация, която да предотврати война в региона и да доведе до примирие и освобождаване на заложниците.

Удар на Иран ще провали тези планове и следващите дни ще стане ясно дали регионът ще потъне в още по-дълбока криза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Милов пред БНТ: Мога много повече (ВИДЕО)
Кирил Милов пред БНТ: Мога много повече (ВИДЕО)
Магомед Рамазанов: Благодаря на цяла България за шанса
Магомед Рамазанов: Благодаря на цяла България за шанса