НОВИНИ

Макрон срещу Омикрон - френските власти обявиха допълнителни мерки

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:28, 27.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След специално заседание по видеовръзка с президента Макрон, френското правителство обяви допълнителни мерки срещу Омикрон.

Здравният пропуск за рискови професии и достъп до обществени места във Франция става ваксинационен, обяви премиерът Кастекс.

Така вече отрицателен тест няма да е достатъчен. Мярката ще влезе в сила от 15 януари, ако получи одобрение в парламента.

От понеделник за три седмици събиранията на хора на закрито се ограничават до 2000 души, а на открито - до 5000. Забранява се консумацията на храни и напитки в транспорта на дълги разстояния.

Работата от вкъщи става задължителна при възможност най-малко три дни в седмица. Въвежда се задължително носене на маски на открито в градските центрове по усмотрение на местните префекти.

Засега нощен част за Новогодишната нощ не се планира.

Училищната ваканция за празниците няма да бъде удължавана след трети януари, обяви Кастекс.

Междувременно, британското правителство реши да не въвежда допълнителни мерки в Англия до Нова година.

Гърция затяга мерките в заведенията между 3 и 16 януари. Барове и ресторанти ще работят до полунощ, без правостоящи клиенти и с до шест души на маса.

Израел съкрати на 3 месеца срока за поставяне на трета доза

Израел скъсява времето между втора и трета доза на ваксинацията от пет на три месеца. Страната първа в света започна да прилага експериментално четвърта бустерна доза.

Развълнуван съм да бъда първият човек, изглежда в света, с четвърта бустерна доза. За да перифразирам един стар израз - малка инжекция в рамото, гигантска крачка за човечеството. Дано тук, в медицински център Шиба успеем да докажем, че тази четвърта доза наистина дава защита срещу Омикрон, която е толкова необходима при петата вълна на пандемията, каза проф. Якоб Лави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров пристигна в Мелбърн с приятелката си
Григор Димитров пристигна в Мелбърн с приятелката си
Ръст на фондовите пазари след Коледа
Ръст на фондовите пазари след Коледа