НОВИНИ

"В кадър": Спас Кьосев представя филма "Захарен памук. Успехът на идеите"

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 27.12.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Още
Слушай новината

Добрите бизнес идеи са като захарния памук - превръщат нещо старо и познато в нещо ново и голямо, нещо, което всеки има, в нещо, което всеки иска. Как се става голям предприемач, дори в България? Как прохождащите бизнеси стартъпите днес движат света?

"Захарен памук. Успехът на идеите" e филм на водещия на централните новини на БНТ Спас Кьосев, който ще ви срещне с няколко български предприемачи, чиито хрумвания се превърнаха в световни компании за милиони.

Документалният филм е сниман в София, Пещера и Париж. Разказва как идеите "от гаража" се превръщат в ценна стока за света и така дават шанс на Европа да стане лидер в технологиите и първа икономическа сила на картата.

"Не знаех, че в България има такива хора", споделя Спас след срещите си с героите на филма. "За тях няма значение къде си роден или къде работиш, по-важно е какви са мечтите ти и докъде си готов да ги последваш. И вярват, че има как всички недостатъци на страната ни в момента, да се превърнат в предимства!".

Кои са българските предприемачи, които успяха да приложат магическата формула на захарния памук? Филмът среща зрителите с четиримата ИТ специалисти, които след като са уволнени, създават своя фирма в София, която 10 години по-късно продават за 262 млн. долара. Днес те са познати като големите Телерик, които дават бъдеще и мечти на много млади таланти в академията си.

Въпросът как се успява в съвременния свят отвежда Спас Кьосев до обувен завод в Пещера, където от десетилетия правят качествени обувки. Три момичета обаче използват майсторството на занаятчиите там и създават световен бранд. А техните обувки вече носят Бионсе, Марго Роби, Мишел Обама, Дуа Липа и други звезди на Холивуд.

Екипът на филма ни среща и с тримата ентусиасти, създатели на Българската стартъп асоциация, които се борят страната ни да стане привлекателно място за нови и модерни идеи и инвеститори. Да направят успеха и предприемаческото мислене у нас заразни, устойчиви и необратими.

Накрая стигаме до Париж, където президентът Еманюел Макрон толкова вярва в новите идеи, новите технологии и предприемачите, че инвестира милиарди евро държавни пари в тяхното развитие. Екипът влиза в най-големия дигитален хъб в света Station F - реконструирана стара гара в Париж, в която под един покрив се събират и прохождат хиляди нови компании. Там срещат Никола Бриен - един от моторите на стартъп общността в Европа.

От години Европа създава среда за добрите идеи на бъдещето, като инвестира милиарди евро в стартиращи бизнеси с нови технологии и млади таланти с оригинални идеи. Но какво все още не достига, за да бъде на върха?

Филмът ще бъде излъчен на 29 декември от 17.00 ч. в рубриката на БНТ "В кадър".

В него са използвани модерни визуални похвати и авторски анимации. Спас Кьосев е и режисьор на филма. Майсторската операторска работа е на Анна Андреева и Станислав Ангелов. Монтажист е Ара Хугасян. Редактор - Татяна Йорданова. Продуценти - Татяна Тасева и Добрина Чешмеджиева.

"Захарен памук. Успехът на идеите" разкрива и неподозираните възможности на кохезионната политика и е финансиран от Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил Гейтс: Недоверието в правителствата ще е главният проблем на 2022 г.
Бил Гейтс: Недоверието в правителствата ще е главният проблем на 2022 г.
Шифрин пропуска състезанията в Лиенц заради коронавирус
Шифрин пропуска състезанията в Лиенц заради коронавирус