НОВИНИ

Пратките по празниците: Какво изпращат българите за своите близки в чужбина?

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 27.12.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Месец преди коледните и новогодишни празници започва изпращането на подаръци от българите за техни близки и роднини по света и у нас. Натоварването по това време всяка година се увеличава многократно, признават представителите на "Български пощи".

Най-странната досега пратка е вакуумирани кисели зелеви листа за европейска държава, а най-често се изпращат колети с храни, произведени в домашни условия.

Киселото зеле засега не може да се конкурира с кашоните с литература и календари, пътуващи от България към българите живеещи в чужбина, макар и повечето изпращащи да не признават това. Според служители на пощата и куриерски фирми обаче в пратките преобладават хранителните продукти.

"Това, което по принцип нашите клиенти изпращат в чужбина, са традиционни български продукти, които напомнят за всичко българско и родно. Така че това са подправки, луканки, кашкавали, сирена, бонбони и сладки", казва Диана Ранчева от "Български пощи".

Всяка пратка стриктно се проверява за незаконен товар. Затова от пощата препоръчват да се провери на сайта на държавната компания какво не трябва да изпращаме в колетите.

"Или да се обърнат към пощенските служители за да ги информират какво може и какво не", съветва Диана Ранчева.

И тази година Дядо Коледа е на мода при децата. Те не спират да пишат писма с желанията си. След пандемичните две години най-често децата молят белобрадия старец да донесе здраве на семейството. Не липсват и практични предложения - нов автомобил, компютър, телефон. А ако дядо Коледа не отговори, следващото писмо е до ...Дядо Мраз.

Репортаж: Златин Бояджиев/ Стоян Станчев, Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефановден: На гости на актьора и режисьор Стефан Мавродиев
Стефановден: На гости на актьора и режисьор Стефан Мавродиев
Рангник потвърди, че Марсиал иска да напусне
Рангник потвърди, че Марсиал иска да напусне