НОВИНИ

Малкият бизнес разполага с още 2 месеца да си избере доставчик на ток

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 19.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Малките фирми разполагат с още 2 месеца и половина, за да си изберат доставчик на ток. За това предупреди енергийният министър Андрей Живков. По думите му, дотогава бизнесът ще получава между 15 и 30 лева компенсация заради високите цени.

Токът за над 250 000 малки фирми ще поскъпне отново от 1 февруари, ако не си изберат доставчик на ток и останат при така наречения доставчик от последна инстанция.

"След трите месеца гратисен период, който КЕВР даде, цените ще се върнат на предишните по-високи нива, тоест, по-високи от пазарните", обясни Живков.

Цената при доставчик от последна инстанция е с близо 100 лева над пазарната, която също е на рекордно високи нива. Ролята на доставчик от последна инстанция не е да бъде търговец, тя е дисциплинираща, коментира енергийният министър.

Той обяви още, че е започнало изплащането на компенсации и на останалите фирми заради високите цени на тока през октомври и ноември. Досега са платени 4 млн. лева, а останалите 450 млн. се очаква да бъдат разплатени след 1 декември.

"Искам да подчертая, че всички, които попадат в категорията за тези компенсации ще ги получат, средствата са осигурени, просто процесите в момента текат", заяви Живков.

Компенсации на цените за декември няма да има засега. Ако има, то решение ще може да вземе редовното правителство и парламента, който се очаква да заработи през следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове за COVID-19 за по-големите ученици
Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове за COVID-19 за по-големите ученици
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Нижни Тагил
Владимир Зографски преодоля квалификацията в Нижни Тагил