НОВИНИ

На финала на предизборната си кампания Герджиков поиска подкрепата на българите

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 19.11.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Кандидатпрезидентската двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева закри кампанията си от Пловдив. Двамата се срещнаха със симпатизанти в Голямата епископска базилика на града.

Професор Герджиков отново припомни фокуса на своята кампания – обединението на нацията. Той изрази съжаление, че не е успял да стигне с посланията си до повече хора, защото не е имал предимството да е действащ президент.

Като последица от дебата снощи Герджиков коментира, че изявлението на Румен Радев е успяло да ни скара за три часа с две чужди държави. Пред медиите професор Герджиков оправда напълно реакцията на Украйна от днес.

"Реакцията на украинското външно министерство е естествена, защото позицията, която чухме вчера от господин Радев, се различава от позицията на Европейската комисия и това днес беше потвърдено и от Европейската комисия", заяви Герджиков.

На журналистически въпрос дали вотът в Турция може обърне резултата на балотажа, Герджиков изтъкна, че новият изборен кодекс е дело на партиите на промяната.

"Причината да има толкова много секции в Турция и да се получават нещата от миналата неделя е в това, че преди пет месеца няколко партии в парламента гласуваха нов изборен кодекс, в който се позволяват неограничен брой секции в чужбина. Предложиха го партиите на промяната и го гласуваха те", коментира той.

Професор Герджиков не скри възмущението си от полицейските проверки в Софийския университет от последната седмица.

"Във вторник една полицейска кола е дошла до университета и двама служители са се позаинтересували от портиера дали е имало купуване или продаване на гласове в рамките на университета. Вчера, са дошли един или двама души, не разбрах, от икономическа полиция, които са поискали документацията по една обществена поръчка", обясни той.

Анастас Герджиков отново изтъкна мотивите си да се кандидатира за президент.

"Не можахме да се справим с нищо, не можахме да осигурим субсидии за фирмите, някаква компенсация, обещаваме я вече от един месец, но тя не е дошла, а е нужна сега, защото ако дойде след два месеца няма да има фирми, те ще са фалирали и няма да имат нужда от нея. Виждаме, че страната е в тежка криза, виждаме заплахите за демократичното развитие, виждаме, че имаме нужда от изход и от това да преодолеем разединението и обединени да тръгнем напред", заяви той.

На финала на своята предизборна кампания Анастас Герджиков поиска за пореден път подкрепата на българите.

"Благодарим ви за всичко досега. Не само за гласуването през миналата неделя, но и за това, което направихте през последния месец, което ни върна вярата в това, че българите могат да бъдат обединени. Благодаря ви, очакваме вашата подкрепа, няма да ви разочароваме", заяви Герджиков.

На входа на Епископската базилика всички желаещи да присъстват на събитието, включително кандидатпрезидентската, двойка бяха стриктно проверени от инспектори на РЗИ за наличие на сертификат.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО внесе сигнал в ЦИК срещу манипулиране на изборите в Турция
ВМРО внесе сигнал в ЦИК срещу манипулиране на изборите в Турция
Румен Радев призова за по-висока избирателна активност в неделя
Румен Радев призова за по-висока избирателна активност в неделя