НОВИНИ

Антарктиците ни се подготвят за 30-ата експедиция на ледения континент

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:47, 19.11.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Рано тази сутрин към Антарктида потегли първата група от полярниците ни. След като миналата година заради строгите ковид мерки, експедицията беше в минимален състав и за кратко, сега се очертава пълноценен сезон.

Това е 30-ата българска експедиция на ледения континент, която освен юбилея, ще отбележи едно важно начало - на строежа на новата научна лаборатория там.

Ще трябва да минат през най-бурното море - пролива Дрейк. И затова важните неща, които трябва да стигнат сухи, се слагат в бидони. Бидоните обаче никога досега не са били пълни строителни материали.

"Радиостанции, ръкавици, ще правим основите на новата база", казва кофражистът Юлиян Башев.

Ще правя въжена линия, по която ще се вдигат материалите за новия лабораторен блок, обясни Марчо Паунов.

Командирът на базата Олег Василев коментира, че това е поставянето на едно ново начало - началото на новия лабораторен блок, който за следващите поколения ще бъде дом на българската наука на Антарктика.

"Една научна лаборатория, която ще я ползват нашите деца, децата на нашите деца - за 22 век, даже за 23 век", заяви ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Затова тази експедиция е особено вълнуваща и като във всяко важно начало се отбелязват символните обстоятелства. Годината е юбилейна, част от строителите са мюсюлмани, от Родопите, заедно с православните си събратя ще направят най-здравите основи. Те трябва да устоят на всички антарктически стихии.

Лабораторията е изчислена за много силни ветрове, аеродинамична е и е на пилони, казва проф. Христо Пимпирев.

"Условията за строителство са малко по-необичайни, но предвид голямата душа и енергия, с която тръгваме, мисля че ще успеем да се представим добре", обясни Олег Василев.

Но както винаги, всяко едно връщане вкъщи, на българската база, крие много въпросителни.

"Как ще заварим базата? Ще има ли сняг, няма ли да има сняг, поражения ще има ли от зимата", коментира логистикът Камен Недков.

За 30-та година, но за първи път мисията им е толкова важна. Залогът е бъдещето на науката там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина ядреният физик акад. Чавдар Палев
Почина ядреният физик акад. Чавдар Палев
Димитър Пенев: Моите момчета допускат грешки
Димитър Пенев: Моите момчета допускат грешки