НОВИНИ

Бойко Рашков: Не е имало нахлуване на полиция в университети, извършва се проверка

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:58, 19.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

МВР извършва проверка по сигнал в три висши училища. Полицаи от икономическа полиция са влезли в Софийския университет, УНСС и Техническия университет. Те са поискали документите от процедура за ремонт на общежития.

Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков в отговор на кандидат-президента Анастас Герджиков, който по време на дебата с Румен Радев по БНТ изтъкна, че в Софийския университет е имало полиция. От МВР отрекоха техни служители през последните дни да са влизали в университети във връзка с изборния процес.

Миналата година с постановления на Министерския съвет са отпуснати общо 78 милиона лева за ремонт на общежития към няколко университета. По думите на служебния вътрешен министър имало препоръка на тогавашния просветен министър как да бъдат сключени договорите за ремонтите.

"Така да се сключат договорите с тези, които ще ремонтират тези общежития, че там да се осигури възможност, т. е. клауза, да се изплатят авансово всички суми за съответния ремонт на евентуалния изпълнител. Не трябва ли да проверим тези 78 млн. лв. при тези указания от тогавашната администрация? Дали не е същото като при магистралата?", попита министърът.

Бойко Рашков заяви, че МВР ще изясни дали има нарушения по този случай независимо от това кога са насрочени изборите. Той изтъкна, че от МВР не са имали намерение да оповестяват факти за проверката, тъй като работата е в начален етап и подчерта, че полицаи не са нахлували в учебни заведения.

"Не са нахлули, съвсем спокойно и културно са поискали това, което трябва да се получи. От другите университети няма такава реакция, може би защото от другите университети няма издигнат кандидат за президент или заради нещо друго", обясни Рашков.

Той коментира и вота миналата неделя в Турция, като цитира данни от медии, според които по 1500 души са гласували в секции там.

"След като ние знаем, че една много голяма част сред нашите сънародници в Турция вече са позабравили българския език, трудно се справят с българския език устно и писмено, възниква въпросът: обективно възможно ли е това да гласува такъв голям брой избиратели или не е възможно? В тази връзка възниква и въпросът: там в самите секции има ли въобще упражняван някакъв вид контрол върху съобразното протичане на изборния процес или няма", заяви Рашков.

Според него всички български граждани са заинтересовани от това изборите да протекат честно и почтено, а МВР има изрични ангажименти в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифонов: ИТН препотвърждава подкрепата си за Румен Радев
Трифонов: ИТН препотвърждава подкрепата си за Румен Радев
Кевин де Бройне даде положителна проба за COVID-19
Кевин де Бройне даде положителна проба за COVID-19