НОВИНИ

Подготвят изследователския ни кораб за мисия до Антарктида

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 19.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Българският научноизследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий" ще участва в полярни мисия до Антарктида, първата от която се предвижда да бъде в края на идната година. В момента плавателният съд се подготвя за плаването до Ледения континент.

За да участва в експедицията, капитанът на кораба Николай Данаилов беше на специално обучение в Аржентина. Там той трябваше да научи всичко необходимо за плаване при екстремни условия.

"Първият курс беше запознаване с документи, които касаят полярната навигация и плаването в ледени условия, а вторият курс беше насочен практически", казва капитан втори ранг Николай Данаилов, командир на НИК "Св. Св. Кирил и Методий"

Преходите в ледови условия и предпазването на кораба от обледеняване са едни от основните предизвикателства при подобно плаване.

"Със сигурност е трудно, колегите, които преподаваха на курса, бяха командири на аржентинския ледоразбивач "Алмиранте Иризар". И смея да твърдя, че техният опит беше доста полезен за това да разширя своя кръг от познания", допълва капитанът.

В момента корабът "Св. св. Кирил и Методий" се подготвя активно, за да изпълни своята мисия в края на другата година. С плавателния съд ще бъдат доставени важни товари и техника в поляната ни база на остров "Ливингстън".

Капитан Николай Данаилов обясни, че ще спомогне за изграждането на научна лаборатория на нашите полярници, така че да се извършват напълно ползотворни и качествени полярни изследвания.

По време на плаването на кораба ще има 20 души екипаж, като е предвидено място и за военен лекар, който ще отговаря за здравето на моряците.

"Този кораб ще стигне до остров "Ливингстън" нееднократно, ще премине няколкократно проливът "Дрейк", ще премине през пролива "Брансфийлд", ще подхожда към остров Кинг Джордж, Ливинстън и Десепшън, и се надявам да слезе и още по-южно до 70 градус", казва кап. Данаилов.

Досега капитан Николай Данаилов не е плавал в открития океан, но се надява с добра подготовка за себе и екипажа, да се справи успешно и с това предизвикателство. Преходът от Варна до Южния полюс ще отнеме близо месец с две спирания.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Кардашиян и босът на Лийдс спасиха афганистански футболистки
Ким Кардашиян и босът на Лийдс спасиха афганистански футболистки
Как се отразява онлайн обучението на децата със специални образователни потребности?
Как се отразява онлайн обучението на децата със специални образователни потребности?