НОВИНИ

Маратонът на София ще предложи ново трасе

Традиционното състезание, очаквано с голям интерес вяска година, ще се проведе на 13 октомври и ще включва и маршрут в западната част на града.

кениец триумфира маратона софия 2023 нов рекорд трасето
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:31, 04.09.2024
Чете се за: 05:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Ново трасе ще предложи 41-то издание на едно от най-мащабните, чакани и популярни у нас спортни събития.

Маратонът на София ще се проведе на 13 октомври и ще включва и маршрут в западната част на града.

Старт-финалът остава на традиционното място – площад „Александър Батенберг“.

След това участниците поемат към бул. „Мария Луиза“ и до Лъвов мост, а при завръщането завиват надясно по бул. „Тодор Александров“. В обратна посока 21-километрото трасе завършва по стария маршрут в централната част на града.

Подробната карта с отбелязване на всички забележителности на София покрай, които ще бягат маратонците може да бъде видяна на www.marathonsofia.com. Детайлна информация ще бъде предоставена своевременно и на хората по места, в районите откъдето ще преминат атлетите.

Промените се налагат както от усиленото строителство на разширението на метрото, така и от желанието на участниците да преминат през повече символични за града дестинации. Новото трасе вече бе хомологизирано и одобрено от експерти на Световната атлетическа асоциация (World Athletics). То се състои от една 21-километрова обиколка, която ще бъде пробягана два пъти от класическите маратонци и един път от участниците в полумаратона. Отделно е маршрутът на 10-километровото бягане.

Остават броени дни до крайния срок за регистрация за Wizz Air Sofia маратон, която изтича на 30 септември. Интересът към събитието е огромен не само от страната, но и от чужбина, откъдето заявките са вече над 600, а се очаква да надхвърлят 1000. Най-нетърпеливи са англичаните с над 80 регистрации до този момент.

От площад „Александър Батенберг" първи точно в 9:30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9:45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км. В 10:00 ч. тръгват бегачите на 10 км Garmin RUN.

Всички участници в Wizz Air София маратон 2024 на дистанция 21 км и 42.195 км ще получат карта за безплатно пътуване в градския транспорт в дните на маратона. Освен това в периода 11, 12 и 13 октомври всички участници могат да посетят безплатно Регионалния исторически музей - София, като представят стартовия си номер от маратона.

За поредна година маратонът на София е номиниран с „Road Race Label“ (Бронзов етикет), като е включен в календара на World Athletics – Световната атлетика и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2024 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания.

Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Шампионата на планетата по маратон за ветерани. По тази причина в българската столица сега ще бъдат определени част от участниците със специални покани и безплатен старт на световното първенство за ветерани през следващата година, което ще се състои в Ню Йорк. Миналата есен от българската столица се квалифицираха две жени и 4 мъже за тазгодишния шампионат на синьорите в бяганията в Сидни.

През тази година маратонът е част от инициатива „София – световна столица на спорта“. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието. Тази година той е със стилизирано изображение на новата сграда на Народното събрание.

Вече шеста година медалите на маратона изобразяват емблематични за града сгради, с което промотират символите на българската столица и стават още по-ценни за колекционерите.

През 2019 г. стилизираното изображение бе на храм-паметник "Александър Невски", през 2020-а на Софийския университет, през 2021-а на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", през 2022-а на църквата „Света София“, през 2023 година на Народното събрание и сега през 2024-а на новата сграда на Парламента.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров се извини на Григор Димитров и обяви, че спира с националния отбор
Александър Лазаров се извини на Григор Димитров и обяви, че спира с националния отбор