НОВИНИ

Мария Петрова: Форматът на европейското във Варна ще е много интересен

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
14:29, 15.03.2021
Чете се за: 00:59 мин.
Други спортове
мария петрова форматът европейското варна интересен

Ясен е жребият за 37-ото европейско първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в началото на юни във Варна. Церемонията се проведе в Двореца на културата и спорта и се водеше от Мария Петрова - председател на техническия комитет към Европейската гимнастика, в присъствието на целия екип от техническия щаб Евангелия Трикомити (Кипър), Елена Алипранди (Италия), Марина Лобач (Беларус), Елена Нефедова (Русия) и Доминик Мюлер-Лаут (Франция).

В шампионата ще участват 225 гимнастички (102 индивидуални състезателки, 24 ансамбъла за жени и 24 ансамбъла за девойки).

Ансамбълът на България за девойки е с номер 11 в поток А.

При жените индивидуално в квалификациите България е с номер 16 в поток В (участват гимнастички от 40 държави).

Ансамбълът на България за жени е с номер 5 в поток А.

За финалния многобой при жените влизат първите 24 от квалификациите.

Тази година форматът на Европейското първенство включва индивидуален многобой за определяне на абсолютна европейска шампионка, многобой и финали при ансамблите (жени и девойки), отборна надпревара, която включва общите оценки на ансамбъл жени и индивидуално жени за всяка държава и финали на уредите при жени индивидуално.

" Не се случи бързо и лесно България да бъде домакин на европейско първенство. През 2008 ние кандидатствахме, но Израел спечели. Аз съм много щастлива, защото България за първи път ще организира европейско първенство. Варна е била организатор на две световни първенства - 1969 и 19871 но не и на европейско. Първенството ще се проведе в 4 дни. Нашата страна е била домакин на две Световни първенства- 1969 и 1987 г, но за първи път ще домакинства на европейско първенство. Форматът ще бъде много интересен, защото това ще бъде квалификация за Оолимпийските игри в Токио, както и квалификация за световното първенство, което също ще бъде в Япония в края на годината", сподели трикратната ни световна шампионка Мария Петрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героят от мача със Сърбия: Чувството да играеш за България е невероятно
Героят от мача със Сърбия: Чувството да играеш за България е невероятно
Мария Бакалова е номинирана за „Оскар“
Мария Бакалова е номинирана за „Оскар“