НОВИНИ

Марко Роси: Доброто от италианския футбол е, че ние сме отворени за нови влияния и иновации

Селекционерът на унгарския национален отбор анализира своята родина, посочи фаворитите си за Евро 2024 и обясни защо Италия има най-много треньори на предстоящото първенство.

Марко Роси
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 02.06.2024
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Италианският треньор на унгарския национален отбор по футбол Марко Роси е човекът, който има най-голям стаж от всички специалисти, които ще покажат съставите си на европейското първенство по футбол. 59-годишният бивш защитник беше назначен начело на Унгария през 2018-та година и бързо-бързо намери общ език с местните, за разлика от своя предшественик – белгиецът Жорж Леекенс.

Унгария при него отива на второ поредно континентално първенство и също така се издигна в Лига А на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Той говори пред сайта TMW, анализирайки както своята родина – Италия, така и посочи своите фаворити за предстоящото първенство на континента. Освен това обясни и защо на Евро 2024 най-много са италианските треньори – петима. Освен него и Лучано Спалети, който е начело на "Скуадра адзура", другите трима са Франческо Калцона (Словакия), Доменико Тедеско (Белгия) и Винченцо Монтела (Турция).

Италианските треньори са все повече в челните редици на модерния футбол, като Енцо Мареска е готов да поеме Челси, Франческо Фариоли пристига в Аякс, Карло Анчелоти печели Шампионската лига с Реал Мадрид, а Джанпиеро Гасперини взе Лига Европа с Аталанта. И на какво се дължи това? Роси има ясно виждане по въпроса.

"Следващото добро от италианския футбол е това - голяма адаптивност и малка твърдост, ние сме отворени за нови влияния и иновации. Вижте Анчелоти, той използва много модерни макро- и микро-принципи, няма за какво да завижда на по-младите треньори. Спалети е друг тип, Стефано Пиоли е трети тип. Говорим за хора, които са над 60 или близо до 60-годишна възраст, но са много модерни - треньори, които от година на година успяват да напишат нова страница във футбола си, да се развиват. Ето затова и са успешни, защото и на тази възраст не спират да работят върху себе си", сподели специалистът.

Роси даде и своите фаворити за спечелване на европейското първенство.

"Франция, Англия, Германия и Италия, но бих включил и Испания. Но ако трябва да посоча само едно име, бих казал Германия: поради силата на отбора, средата и ситуацията, която ще се създаде на самото първенство от публиката", разкри наставникът на Унгария.

След това говори за това как "Скуадра адзура" се е променила, откакто Лучано Спалети пое работата от заминалия към Саудитска Арабия Роберто Манчини.

"Виждам разлика в някои отделни мачове, с добавянето на различни индивидуалности, но като цяло отборът е подобен на този на Манчини. И не трябва да пренебрегваме неговата работа, защото предишното европейско първенство беше преди три години, а някои футболисти са същите. Тогава тимът направи доста добри мачове. Спечелиха го заслужено, дори и да имаха късмет в някои мачове, видяхме много добър национален отбор. В някои мачове късметът беше тотално с тях, но в други се обърна и видяхте какво стана по пътя за Катар 2022", каза още Роси.

Италианецът бе попитан още как би коментирал това, че италианската селекция основно е събрана от отбори от Серия А.

"Това е сред най-добрите лиги с Висшата лига и Бундеслигата. Могат да се кажат много неща, но класацията на УЕФА говори ясно и ако следващата година ще имаме толкова голямо представителство на отбори в Европа, това е защото постигнахме отлични резултати сега", категоричен бе той.

След това подчерта, че по отношение на индивидуалностите Франция и Англия превъзхождат италианците, защото разполагат със звезди, които могат да решават мачове.

"Ключът е да имате самочувствие, без да изпадате в самонадеяност. Всичко се решава там, това е много тънка разлика. Например – ако Италия и Франция играят на максимума всеки, то Франция ще спечели. Но Италия има инструменти да ограничи тяхното качество. Ясно е, че имаме няколко характеристики, които ни отличават: на първо място, почти обсебващо внимание към защитната фаза и способността, че знаем как да тренираме това. Не всеки е способен да го направи, защото се изисква време, търпение и прецизност в повторенията на упражненията", завърши Марко Роси.

Унгария ще започне първенството на 15-ти юни с Швейцария в Кьолн, а другите два отбора в група А са домакините от Германия и Шотландия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 гимнастички участваха в оглед за избор на национален отбор жени индивидуално за 2024 - 2028 година
15 гимнастички участваха в оглед за избор на национален отбор жени индивидуално за 2024 - 2028 година
Микробус с 11 пътници се обърна край Чепеларе, двама са леко пострадали
Микробус с 11 пътници се обърна край Чепеларе, двама са леко пострадали