НОВИНИ

Марсилия очаква олимпийския огън

Огънят ще пристигне днес в 11:00 ч. на френска зема с легендарния тримачтов кораб "Белем".

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:27, 08.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Париж 2024
марсилия очаква олимпийския огън
Снимка: AFP
Слушай новината

Олимпийският огън ще пристигне в Марсилия, за да започне своята обиколка във Франция - страната домакин на Летните олимпийски игри.

След като отпътува от Атина преди две седмици, огънят ще пристигне на френска земя с легендария кораб "Белем" и ще отбележи началото на щафетата през цялата френска и отвъдморска територия, която ще завърши в Париж на 26 юли, деня на церемонията по откриването на Игрите.

Запален в Олимпия на 16 април и след обиколка в Гърция, както повелява традицията, пламъкът отплава за Франция на 27 април на борда на легендарния тримачтов кораб, който е построен през 1896 г., когато са проведени и първите олимпийски игри.

По повод пристигането на пламъка, в Марсилия се подготвят за грандиозно посрещане и тържества през целия ден. "Белем" ще акустира в 11 часа френско време в северното пристанище и ще започне парад заедно с още 1000 лодки по крайбрежието на Марсилия, в който ще участват представители на местните клубове по гребане и кану каяк. Пламъкът ще достигне сушата в Старото пристанище около 17:00 ч., и ще бъде поет от олимпийския шампион по плуване Флоран Манаду. В 21:00 ч. ще започнат и празненствата за всички гости на града.

Марсилия, заедно с Париж, ще бъде единственият френски град, през който щафетата ще премине цял ден.

Утре вечер ще бъде и церемонията по запалване на огъня в котела изложен на Стад Велодром. По информация на Le Parisien той ще бъде запален от френската футболна легенда Зинедин Зидан.

Безпрецедентни мерки за сигурност ще съпровождат събитието, на което ще присъства и президентът на Републиката Еманюел Макрон.

"Обратното броене започна, пламъкът пристига у дома, във Франция, това е изключително емоционално събитие, което чакахме от много дълго време. Ние сме изключително щастливи да почетем Марсилия, градът, който ще посрещне пламъка“, обясни Тони Естанге в централата на Търговско-промишлената камара в Марсилия, превърната в пресцентър за 1400 акредитирани журналисти.

Трикратният олимпийски шампион по кану каяк и президент на Организационния комитет на Игрите, заяви, че е почувствал облекчение, след като е разбрал, че метеорологичните условия са благоприятни в деня на пристигането на кораба.

"Прегледах метеорологичните сайтове няколко пъти на ден през последната седмица", заяви с усмивка Естанге, който обаче подчерта и ролята на шестте хиляди представители на органите за сигурност в Марсилия.

„От самото начало на този проект казахме, че сигурността е първото условие и не можем да направим нищо, без да гарантираме безопасността на хората. Имаме изключителна система за сигурност, съизмерима с амбицията на тези игри. Очакваме много хора“, прогнозира Тони Естанге.

Очаква се 150 000 души да проследят пристигането на олимпийския огън, който ще премине през 450 града във Франция по пътя си към Париж.

Той не пожела да разкрие подробности за самоличността на лицата, които ще пренесат огъня. Сред факлоносците ще бъдат селекионерът на френския национален отбор по футбол Дидие Дешан и бившият играч на "петлите" Биксенте Лизаразу.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Минчев: Може да се окаже, че "Да запазим Корал" е един медиен фойерверк преди изборите
Никола Минчев: Може да се окаже, че "Да запазим Корал" е един медиен фойерверк преди изборите
Кристиан Вигенин: В тази предизборна кампания влизаме с вдигнато чело
Кристиан Вигенин: В тази предизборна кампания влизаме с вдигнато чело