НОВИНИ

Мащабни проверки в правосъдното министерство и одит на Агенцията по вписванията (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:02, 18.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Служебният правосъден министър представи екипа си и обяви началото на редица проверки в министерството. Ще се проверяват и обществените поръчки, сключени през последните няколко години.

С цел облекчаване на административното обслужване ще бъде извършен одит на дейността на Агенцията по вписванията. Резултати от него се очакват в края на месеца.

Все още не е ясно дали ще има рокади на ръководните постове във ведомството.

От вчера е започнала проверка и в затворите и арестите заради скандалните изказвания на бизнесмена Светослав Илчовски, който заяви в парламента, че съществуват записи със издевателства над затворник.

Над 3 часа разпитваха Светослав Илчовски в прокуратурата

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че ще възложи на дирекция "Вътрешен одит" и на инспектората да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция "Българско гражданство" и на регистъра за особени залози.

Одит ще бъде направен и на всички обществени поръчки, сключени през последните няколко години.

"С цел да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избягват нередности", заяви служебният министър на правосъдието.

Макар и за кратък период от време, Янаки Стоилов даде заявка да подобри електронното обслужване. Целта е да се съдейства по процедурите за издаване на различни актове.

"Проява на нетърпимост към лоши практики. Защото от години знаете най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията", допълни Стоилов.

Служебният министър нито потвърди, нито отрече, дали обмисля рокади на ръководни служители.

"Аз не подхождам с предубеждение. Знаете, че става въпрос за държавни служители, така че трябва да бъдат отчитани всички изисквания на законодателството за стабилност на държавната служба".

Още вчера е разпоредена и проверка в арестите и затворите от 1 януари 2017 г. досега заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че е видял записи, показващи насилие над известен бизнесмен арестант.

"Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да фокусираме своето внимание към някои от затворите. Разбирате, че това е панорамно. Ще изпратим също сигнал до главния прокурор, макар че там започнаха разпити. Тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат поне като зрители на този запис, така че чрез такива разпити биха се установили евентуалните извършители или тези, които са направили записа", обясни Стоилов.

Янаки Стоилов ще възложи проверка за насилие в арестите и затворите

Служебният министър представи и екипа си. Негови заместници са Мария Павлова - следовател и служебен министър на правосъдието в кабинета "Герджиков" и Иван Демерджиев - досегашен председател на адвокатската колегия в Пловдив. За началник на кабинета е избран Мариян Карагьозов, който е юрист и доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефката на кабинета на Рашков била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ
Шефката на кабинета на Рашков била дисциплинарно уволнена от КПКОНПИ
7 години по-късно: Глоби от по 5000 лв. за 7 митничари, искали пари от шофьори
7 години по-късно: Глоби от по 5000 лв. за 7 митничари, искали пари от шофьори