Мъск: Полетът до Марс може би ще е през януари

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:30, 18.11.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
мъск полетът марс януари
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пробен орбитален полет на прототипа на "Старшип" (Starship) на американската компания Спейс Екс може да се осъществи още през януари 2022 г. Това съобщи основателят на компанията Илън Мъск.

"Надяваме се да извършим първия орбитален полет през февруари. Този месец ще завършим със стартовата площадка и стартовата кула, през декември ще проведем няколко теста, и се надявам да изстреляме ракетата през януари", каза Мъск по време на речта си пред Националните академии на инженерните и медицинските науки.

Предприемачът отбеляза, че първото подобно изстрелване е "свързано с голям риск", така че няма сигурност, че всичко ще върви добре, но по един или друг начин Спейс Екс "ще може да постигне значителен напредък" по отношение на развитието на системите на превозното средство.

Мъск: До 2050 г. може да имаме колония на Марс

Космическият кораб за многократна употреба "Старшип" е предназначен за полети до Марс и ще събира 100 души.

Прототипите на космическия кораб вече няколко пъти са правили изпитателни полети с връщане на Земята, но досега са били унищожавани в земната атмосфера. От всички полетни тестове на "Старшип" само последният, който се проведе през месец май, премина без унищожаване на устройството по една или друга причина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Активисти за правата на жените: В България няма официална статистика за случаите на домашно насилие
Активисти за правата на жените: В България няма официална статистика за случаите на домашно насилие
Един човек загина след торнадо в Сицилия
Един човек загина след торнадо в Сицилия