НОВИНИ

Матей Пампулов: Искам да помогна с опита си на младите таланти в тениса

матей пампулов искам помогна опита младите таланти тениса
Снимка: БФ Тенис
bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 20.10.2022
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Матей Пампулов е дългогодишен състезател за Купа Дейвис и капитан на националния ни отбор. Той е сред най-уважаваните родни специалисти, като в състезателната си кариера има редица успехи на двойки заедно с брат си Божидар. От дълги години Матей живее и работи предимно извън страната.

Той ще бъде част от спортен съвет към Българската федерация по тенис. Пампулов сподели впечатленията си за него и развитието на българските тенисисти в интервю за официалния сайт на Българската федерация по тенис.

Наблюдавахте на живо мачовете от София Оупън. Какво е впечатлението ви от представянето на българските тенисисти?

- Много съм щастлив, че успях да наблюдавам на живо мачовете от този турнир. Изключително съм доволен, че нивото на българите се е вдигнало. За Григор няма какво повече да се каже. Там суперлативите няма да ми стигнат. Жалко, че не можа да стигне до финала, но съм сигурен, че в скоро време отново ще го видим на най-високо ниво. За младите момчета е много хубаво, че този турнир им даде възможност да се срещнат с изключителни тенисисти. Да видят докъде са стигнали, а това им дава и нови хоризонти за развитие. Тенисът върви напред и младите ни таланти трябва да сверяват часовниците си с най-добрите. Трябва обаче да отбележи, че нашите състезатели изостават в подготовката и трябва да много да работят върху това. Един работен ден трябва да е от 4 до 6 часа.

Ще бъдете част от спортен съвет към БФТ, който има за цел да подпомага българските състезатели. Какви са целите на този съвет?

- Надявам се с опита, който имаме с брат ми Божидар да бъдем от полза и да помогнем българските таланти. В съвета ще участват и други сериозно свързани с тениса хора. Идеята за този съвет е на Стефан Цветков, който е президент на Българска федерация по тенис.

Трябва да обсъждаме идеи и да помогнем за изграждане на високо спортно майсторство. С обмяна на опит да се взимат решения, които да бъдат приложени в полза на българските тенисисти. Желанието ми е да обиколим колкото се може повече градове и там да помогнем с каквото можем. Да покажем на треньорите, състезателите и родителите как се променя тениса. Да видим на какво ниво са играчите и какво трябва да подобряват. Искам преди зимата да направим една група с много талантливите ни млади девойки като Росица Денчева, Ива Иванова, Йоана Константинова, Александра Габровска и други. Готов съм веднъж или два пъти през седмицата да се срещам с тях, да правим тренировки и да предам опита си. Това е и целта на този съвет. Всеки от нас да предаде знанията си на по-младите. Също така бих споделил, че в България има много добри треньори. Трябва да държим постоянна връзка с тях и да им помагаме с каквото можем. Нашите идеи и предложения за програми изискват не само непрестанна комуникация, колегиални дискусии с Треньорския съвет, но и неговата подкрепа за избраната посока, както е по устав и структура на БФТ. Искаме само да помогнем и продължим надграждането на успешното развитие на силно обединен БФТ и български тенис.

Девойките на България до 18 г. станаха европейски шампионки през тази година. Как оценявате този успех?

- Това е един страхотен пробив в българския тенис. Дълги години се говори, че България има много добри тенисисти до 12 и 14 г., но след това нещата се променят в негативна посока. Тази година и юношите и девойките до 16 и 18 г. опровергаха това мнение. При юношите имаме страхотно поколение и дано всички продължат да се развиват възходящо. Денислава Глушкова е невероятен талант и много се радвам, че спечели титлата на турнира за жени в Санта Марина с награден фонд от 25 хиляди долара. Тя трябва много бързо да започне да играе на колкото се може по-големи турнири. Именно така се преминава в големия тенис. С впечатлението съм, че България има страхотно младо поколение и ние трябва да направим всичко възможно да им помогнем с растежа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха правата на плувеца Антъни Иванов
Възстановиха правата на плувеца Антъни Иванов
Специалният пратеник на САЩ призова Косово да отложи пререгистрацията на автомобили със сръбски номера
Специалният пратеник на САЩ призова Косово да отложи пререгистрацията на автомобили със сръбски номера