НОВИНИ

Математици прогнозират двоен ръст на заболеваемостта до 3 седмици

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:05, 07.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Има потенциал за по-голям пик на COVID-19 от предишната вълна. До три седмици 14-дневната заболеваемост е възможно да достигне 800 на 100 000 души. Това прогнозира математикът Лъчезар Томов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Рязко увеличение на хората, които ще се нуждаят от болнично лечение в следващия месец, ако мерките не се променят - показват прогнозите на Петър Велков и Лъчезар Томов.

"В следващия месец ще се увеличат хоспитализациите с близо 3000 души, което е ужасяващо", коментира Велков.

"Двойно по голям процент хора от новите случаи отиват в интензивно и в хоспитализация при по ниска средна възраст", допълни Томов.

До две седмици смъртността може да скочи над два пъти.

"Можем да стигнем смъртност през април, около 16 000 души ще минем, което е около 5-6 000 души увеличение на смъртността в следващия месец и половина", прогнозира Велков.

"До 37 дни моите прогнози сочат между 250 и 450 починали на ден в зависимост от ситуацията, до 21 дена очакваме между 3 или 6000, това ще се случи, ако не се предприема нищо", каза още Томов.

Репродуктивното число в момента се движи между 1,2 и 1,3, което не позволява да достигнем пик на заболеваемостта, от който да започнем да слизаме.

"За да стигнеш пикови стойности, ти трябва да си взел някакви мерки, да имаш промяна или в поведението на хората или наложените мерки, тоест, ние не можем да растем до момента, в който не вземем мерки, а те изискват време", каза Велков.

Тепърва според математиците предстои да усетим ефекта от отварянето на заведенията.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев даде асистенция при успех на Ню Йорк
Александър Георгиев даде асистенция при успех на Ню Йорк
Черно море подава жалба срещу Кабаков
Черно море подава жалба срещу Кабаков