Заловиха товарен автомобил, превозващ 12 мигранти, на ГКПП "Капитан Петко войвода"

от БНТ
10:52, 07.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Задържаха 12 души при специализирана полицейска акция на граничен пункт "Капитан Петко войвода" - разбит е канал за трафик на мигранти през река Марица. Трафикантът е 55-годишен българин с криминално минало.

Със затопляне на времето се увеличават опитите за нелегално преминаване на границата. Затова властите са нащрек, а вчера е била проведена специализирана операция.

Задържаните чужденци в момента се намират в миграционния център в Любимец. Сред тях има три семейства с три деца, които са на 2, 3 и 4 години.

11 от задържаните се определят като сирийци, един е посочил, че е иракчанин. За да влязат у нас, те са платили между 2000 и 4000 евро. Крайната им цел е била София, тоест, тези хора са искали да потърсят убежище тук, а не в Западна Европа.

"Влезли са през река Марица с лодки, каналджията ги е превозил с лодки. Задържани са в землището на село Генералово. След като са оставени на брега, са преминали пеша, вървели са по коритото на реката, излизат на пътя, там ги е чакал водачът. Качени са в микробуса в товарното помещение и малко преди да тръгне, е задържан от служителите на Гранична полиция Ново село", обясни зам. районният прокурор на Хасково Мария Кирилова.

"При специализирана полицейска операция, при рутинна проверка гранично-полицейският наряд проверява съмнителен товарен автомобил, който е зад нас, и в който в товарното помещение са открити 12 чужди граждани, по техни данни - 11 сирийци и един иракчанин", допълни директорът на РГС-Смолян Стоян Мандаджиев.

Заподозреният за нелегален трафик на хора мъж е на 55 години, от Хасково.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нападатели с качулки малтретираха и обраха самотно живееща жена във Великотърновско
Нападатели с качулки малтретираха и обраха самотно живееща жена във Великотърновско
Проф. Николай Овчаров: Европейските проекти бяха кръвта, необходима за развитието на културния туризъм
Проф. Николай Овчаров: Европейските проекти бяха кръвта, необходима за развитието на културния туризъм