Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Николай Овчаров: Европейските проекти бяха кръвта, необходима за развитието на културния туризъм

bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 07.03.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

България има културен туризъм, не в степента, в която искаме да бъде, но страната ни има потенциала, който ние през последните десет години развиваме. За това способства не само нашият ентусиазъм и подкрепата на държавата, но и европейските проекти.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" археологът, историк и пътешественик проф. Николай Овчаров.

"Европейските проекти бяха кръвта, необходима за развитието на културния туризъм. Вече не говорим само за морето и планината, а и за нашето културно наследство. В това отношение съм много щастлив, че тази година имаме възможността да развием една моя стара идея, няколко приоритета от гледна точка именно на културния туризъм в археологията", обясни той.

Проф. Овчаров уточни, че България има много интересни паметници, някои много интересни научно, но нямат стойността на културни паметници. Докато има обекти наистина, които могат да представят страната ни като една от тези страни с най-много паметници. В момента са финансирани шест такива обекта - три в Северна и три в Южна България.

"43 000 са археологическите обекти, регистрирани в археологическата карта на България. А може би са и повече. Естествено не могат да бъдат финансирани толкова, затова се подбират, приоритети са тези шест обекта - Рациария до Видин, Мисионис край Търговище, Солниците в Провадия. Перперикон в Източните Родопи, Вишеград на около 5 км от Кърджали и Хераклея Синтика в Пиринска Македония", изброи археологът.

По думите му, миналата година от юли нататък Перперикон е бил като булевард Витоша, имало е огромно посещение, до голяма степен това е допринесло и затварянето на Гърция.

"Но този обект винаги се е посещавал и все повече се посещава с развиването на инфраструктурата. С европейските проекти вече 5 големи, с последния за 8,5 млн. лв. трябва да завършим всичко, което през последните 21-22 години е направено. Нещото, което куца малко при нашите обекти, е рекламата", каза още проф. Овчаров.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха товарен автомобил, превозващ 12 мигранти, на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Заловиха товарен автомобил, превозващ 12 мигранти, на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Рок групата "Манескин" е големият победител на фестивала в Санремо
Рок групата "Манескин" е големият победител на фестивала в Санремо